Zabranjuju se svadbe, privatne proslave, nema koncerata na trgovima za Novu godinu

 Zabranjuju se svadbe, privatne proslave, nema koncerata na trgovima za Novu godinu

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje održavaju konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da imajući u vidu da se aktuelne epidemiološke mjere nijesu poštovale, kao i činjenicu da imamo pojavu mnogo opasnijeg soja, Vlada je pooštrila mjere koje će biti na snazi od ponedjeljka do 1. decembra.

“Predstojeće mjere su:

1. Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom (koncerti, masovna okupljanja i sl.)

2. Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru

3. Zabranjuje se rad noćnih klubova

4. Ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

5. Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana

6. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva

Podsjećamo, Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima..”, kazala je ona.

Radulović: Uprkos porastu hospitalizacija, sve klinike rade redovno u cijeloj Crnoj Gori, liječi se 388 COVID pacijenata

„Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje.

Nakon KCCG, najviše pacijenata je u SB Brezovik , njih 52, po 44 pacijenta se liječi u OB Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20.

„Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za COVID i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljnjeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

„U slučaju daljeg porasta broja COVID pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, KCCG će reorganizovati rad ostalih klinika. Kao i uvjek i pacijente i javnost o svim eventualnim novinama, uredno ćemo izvijestiti blagovremeno“, kazala je direktorica KCCG.

Galic: Najviše zaraženih među najmanje vakcinisanima, 50 odsto oboljelih su mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor IJZCG dr Igor Galić na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije i uvođenja strožih mjera od ponedjeljka, 15. novembra.

Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kološinu, Žabljaku i Tivtu.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je on.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65%) i od 0 do 9 godina (4,18%).

“Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 2. novembra do 9. novembra, opseg novoinficiranih u našoj zemlji je otprilike isti kao u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji”, rekao je dr Galić.

„Do danas, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih.

Kada govorimo o imunizaciji protiv covid -19 po starosnim grupama ona raste linearno sa starošću što bi značilo da su u uzrastu od 75-79 godina imunizovani blizu 75 odsto, a u uzrastu od 60-74 godine od 63,1 do 72,1 odsto. Tj da je najveći obuhvat imunizovanih među starijima od 60 godina.

Dakle, najvremešniji među nama zavrijedili su naklon. Hvala im u ime svakog ljekara, medicinske sestre, svakog tehničara, portira i vozača koji danonoćno rade u zdravstvenom sistemu.“ Dodao je dr Galić.

“Pravo je vrijeme da Crna Gora pređe 55 odsto odraslih koji su vakcinisani jer, podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici COVID centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je dr Galić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još