Šta očekuju glavni konkurenti od izbora (VIDEO)

 Šta očekuju glavni konkurenti od izbora  (VIDEO)

foto Selver Vuković

Pred nedjeljne lokalne izbore u Ulcinju glavni konkurenti očekuju dobre rezultate. Kampanja je uglavnom vođena mirno, bez euforije I teških riječi.

U izbornoj trci su koalicija Demokratska unija Albanaca I Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokrate, Koalicija Za novi početak- URA, Demokratska partija, SD, SDP I Albanska alternativa, FORCA I koalicija DPS I Bošnjačka stranka  

U Demokratskoj partiji socijalista, čiji je čovjek sada na čelu opštine Ulcinj, vjeruju da će ostvariti bolji izborni rezultat od posljednjih lokalnih izbora, kada su imali osam odbornika u Skupštini grada.

Dr Haki Mavrić, nosilac liste “Da za Ulcinj I Crnu Goru” (DPS-BS) vjeruje u dobar izborni rrezultat.

” Ja sam ubijeđen da ćemo ostvariti ozbiljan izborni rezultat i za dobrobit grada biti stožer vlasti u Ulcinju”, rekao je dr Mavrić.

Apsolutnu većinu od 17 odborničkih mjesta očekuju u širokoj koaliciji Za novi početak, koju čine URA, Demokratska partija, Sd,,SDP I Albanska alternative.

Omer Bajraktari, nosilac liste Za novi početak očekuje apsolutnu pobjedu na ovim lokalnim izborima.

” Jedina smo lista koja može da kaže našim građanima da smo ispunila naša obećanja, da smo vratili Valdanos, da smo popravili stanje na Solani..Jedina smo lista koja građanima nudi ostvarljiv program, realan program, koji je baziran na poboljšanju infrastrukture, ekonomskog razvoja Opštine i jedina smo lista koja ima pozadinu da ispuni obećanja”, rekao je Bajraktari.

Optimistični su i FORCI, iako naglašavaju da su oni jedini politički subjekat koji na izbore izlazi kao opozicija I na lokalnom I na državnom nivou, te da se suočavaju s tim da ostali koriste državne resurse I obećanja, ista kao u prethodnom periodu.

Genci Nimanbegu, nosilac liste Nove demokratske snage FORCA ističe da je gradu potrebna jaka i o dgovorna ruke i oni je, kako kaže nude.

” Forca će sigurno potvrditi da je najveći politički subjekat u opštini Ulcinj, kao što smo bili 2018. Godine na lokalnim izborima. Takođe ćemo potvrditi I da smo najjači albanski politički subjekt”, rekao je Nimanbegu.

Kako većinu u ulcinjskom parlamentu tradicionalno čini veliki broj političkih subjekata, sve ove partije su bile ili jesu dio vlasti. Pitali smo ih šta to novo I drugačije nude građanima ovoga puta, jer se u međusobnim prozivkama može čuti da niko nije previše uradio.

dr Haki Mavrić kaže da je svjestan anomalija u periodu iza nas.

” U prošlosti su prisutne brojne anomalije. Mi smo se potrudili da to korigujemo. Prije svega pred vama, pred građanima Ulcinja je jedna lista novih ljudi, mladih ljudi koji posjeduju znanje I motivaciju da učine sve da se te anomalije više ne ponove “, istakao je Mavrić.

Genci Nimanbegu podsjeća da su mandati Force oba puta prekinuti.

” Naši mandate su oba puta prekinuti. Jasno nam je sada da je taj prekid išao zato što smo mi tražili , bilo na lokalnom ili državnom nivou, ono što je političkim subjektima predstavljalo smetnju. Ne zato što je bilo u korist grada, nego što su oni mislili da je to vrijednost koja će izdići Forcu iznad drugih”, rekao je Nimanbegu.

Za postizborne koalicije su otvoreni svi, dok su im I prioriteti slični. Pored unaprijeđenja infrastrukture i ekonomskog razvoja Opštine, izdvajaju I sledeće.

” Potrebna je prvenstveno velika reforma lokalne samouprave. Jer lokalna samouprava mora da razumije, od javnih preduzeća rukovodećih, da oni nisu partijski posjedi, nego oni moraju biti u službi građana”, istakao je Nimanbegu.

Bajraktari ističe da je prioritet broj jedan reforma administracije.

Dr Mavrić poručuje da je njihov prioritet razvoj grada, ubrzani ekonomski razvoj , te da im je to glavni cilj.

Na posljednjim lokalnim izborima, održanim u februaru 2018 godine, najveći broj mandata imali su DPS I FORCA- po osam, Koalicija Demokratske partije Fatmira Djeke –sedam, po tri mandata dobili su Demokratska unija Albanaca I SD, dva mandata URA, I po jedan mandat Bošnjačka stranka I SDP.

Lokalni izbori u Ulcinju biće održani 27. Marta. Pravo glasa prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova ima 20.392 građana.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još