28.novembar je praznik svih Albanaca

 28.novembar je praznik svih Albanaca

foto: Selver Vuković Opština Ulcinj

Albanci širom svijeta danas slave 28. novembar – Dan zastave. U Ulcinju se ovaj dan slavi od vajkada, kada se gradom vijori, kako albanska , tako I crnogorska zastava. Obje zastave postavljene su I na zgradi opštine Ulcinj, kao I po gradu. Dosta fame se uvijek podigne toga dana, tako je bilo ranijih godina, pa je tako i danas. Treba podvući da danas, kao ni svakog prethodnog 28.novembra, Albanci u Crnoj Gori isticanjem simbola, ne veličaju I ne slave susjednu državu Albaniju, već svoj nacionalni identitet.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori Faik Nika za Portal Ulcinj pojašnjava da je 28.novembar Dan nacionalne manjine Albanaca u Crnoj Gori.

“ Ovo je naš praznik. Ovo je poseban dan, kako za mene, tako I za sve Albance, ma gdje god se nalazili. Kao što muslimani slave Bajram, kao što hrišćani slave Božić I Uskrs, tako I Albanci, ma koje vjere bili, danas slave Dan zastave. I ko god tumači ovaj dan drugačije, griješi”, istakao je Nika.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori- Faik Nika

Ove godine zastave se vijore u skladu sa zakonom. “ Po novom zakonu o simbolima manjinskih naroda, zastave se vijore, kako na zgradi Opštine, tako I svih ostalih institucija, u gradovima u kojima su Albanci većina, kao što su Ulcinj i Tuzi. Gradovi u kojima, po zadnjem popisu stanovništva, živi više od pet odsto pripadnika određene nacionalne manjine, zastava treba da bude postavljena na zgradi lokalne samouprave, u konkretnom slučaju to su opštine Bar, Plav i Gusinje”, kazao je Nika, dodavši da je prihvaćen predlog Nacionalnog savjeta Albanaca, kada su u pitanju zastava, himna I grb.

U organizaciji Nacionalnog savjeta Albanaca, ranijih godina organizovane su I brojne manifestacije u opštinama gdje su većina Albanci. Ove godine to je izostalo,  uslijed epidemije koronavirusa.

foto Selver Vuković- ULCINJ DANAS

ZASTAVA NARODA, A NE DRŽAVE

 “ Albanska zastava nije samo državna zastava, već nacionalna zastava, zastava svih Albanaca. Ona je simbol jedne nacije, a ne države. To je dakle naš nacionalni simbol, to je moj nacionalni simbol. Crnogorska zastava je moja državna zastava, i to treba odvojiti “, istakao je za Portal Ulcinj mladi političar iz građanskog pokreta URA, Ilir Harasani.  

Ne samo za mene nego za svakog Albanca, navodi Harasani, ovaj dan je poseban. “ Dan zastave ili nezavisnosti, istorijski je značajan za sve Albance. 28. Novembra je po prvi put Skenderbeg prije 550 god. istakao zastavu u Kruju, dok je prije 108 godina, istu tu zastavu postavio i Ismail Ćemali u Valoni, gdje i proglasi nezavisnost od Otomanskog carstva”, pojašnjava Harasani. 

Ilir Harasani- GP URA

Sve ovo za nas Albance, ističe on, ima posebnu vrijednost, odnosno trajnost zastave kroz vijekove, žrtvovanje, napor i doprinos naših predaka za zastavu i albansku naciju.

“Ja čestitam svakom sunarodniku, uz želju da svake godine slave uz više svijesti, obrazovanja, ljubavi, tolerancije i međuljudske harmonije”, poručio je Harasani.

ZASTAVA JE SVETI SIMBOL ALBANACA

Novinarka i civilni aktivista Hatidža Neljaj ističe da za Albance ne postoji  svetiji simbol  od njihove zastave. “Dan  Nacionalne  zastave nije samo praznik kao i svi ostali, već je i zavjet, zakletva da se uvijek štiti nacionalni ideal, da se Albanci osjećaju slobodno, ponosno u svojoj zemlji, gje god živjeli”, kazala je Neljaj. Sjećanje koje nas danas vodi do 28. novembra 1912. godine, navodi ona, podsjeća na  put koji su godinama prolazili  Albanci, koji su žrtvovali sve, čak i život za taj dan i za neotuđive vrijednosti koje  simbolizuje albanska crveno crna zastava.

Hatidža Neljaj

“S toga je novembar mjesec Albanaca, mjesec zastave.Srećno”, poručuje Neljaj.

VRIJEME JE ZA POŠTOVANJE NACIONALNIH SIMBOLA BEZ PROVAKCIJA

Političar FORCE Ardijan Mavrić ističe da je 28. novembar, Dan zastave, jedan je od najvažnijih, ako ne i najvažniji dan nacionalne istorije.

Milim da je vrijeme, kaže on, da države našeg regiona počnu da poštuju nacionalne simbole jednih i drugih, i to bez pogrešnih tumačenja ili provokacija, jer time se poštuje jedan narod i njena istorija. “Moramo više pažnje posvijetiti poštovanju jednih drugih, poštovanju naših razlika, i zajednički krenemo u konsolidaciju demokratije, jačanju vladavine prava, boljem upravljanju i jačanju institucija, razvoju naše ekonomije i punopravnom članstvu Crne Gore u EU, što i jeste cilj ovog datuma, 28. novembra, Dana zastave”, naglasio je Mavrić.

Ardijan Mavrić- FORCA

Ovaj dan, podsjeća Mavrić, povezuju dva glavna događaja albanske istorije. “Oslobađanje Kruje (Krujë) od strane GJ.K.Skenderbega 1443. godine i proglašenje nezavisnosti albanske države u Valoni (Vlorë) od Ismail Ćemalia 1912. godine. Ove dvije velike ličnosti, više nego bilo ko drugi u albanskoj istoriji, shvatili su da podjele među Albancima predstavljaju najveću opasnost i prijetnju, i da stvarna snaga Albanaca leži u njihovom ujedinjenju. Iako u različitim vrijemenima i izuzetno izazovnim okolnostima, ostavili su nam neotuđivu poruku da je albanski nacionalni identitet jedinstven i istovremeno neodvojiv od vrijednosti evropske civilizacije”, ističe Mavrić.

Danas, navodi on, njihov rad služi kao simbol jedinstva za ideale slobode, nezavisnosti, demokratije, a kao dio toga i osnov ljudskih prava je i slobodno izražavanje nacionalnih simbola. “Korišćenje nacionalnih simbola je omogućeno u svim demokratskim zemljama, pa i u Crnoj Gori, gdje ovo pitanje od ove godine je i zakonom regulisano kao jedan od zahtjeva albanskog naroda i njenih autentičnih političkih predstavnika”, podsjeća Mavrić.

DAN ZASTAVE DOČEKAN U DRUGAČIJOJ POLITIČKOJ ATMOSFERI

I za potpredsjednicu opštine Ulcinj Hatidžu Đoni , ovo je značajan datum. “ Bez obzira gdje se Albanci nalaze i gdje žive 28.novembar objelježavaju kao svoj nacionalni praznik i slave ga. Meni je izuzetno drago sto su odnosi Crne Gore i Albanije dobro susjedski od čega imamo svi benefite.Albancima u Crnoj Gori proširene su mogućnosti za obrazovanji na maternjem jeziku, kao i realizacija brojnih projekata iz oblasti kulture istorije umjetnosti i svih oblasti koje upotpunjuju nas kao ličnosti, a i jačaju našu identitetsku pripadnost”, kazala je Đoni.

Potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni

Ta saradnja, ističe ona, a posebno angažman albanskih političkih partija, doveli su do toga da mi danas uživamo zadovoljavajući nivo afirmativnih prava, između ostalog i slobodno korišćenje naših nacionalnih simbola.

“ Ono što je karakteristično za ovogodišnji praznik je da ga dočekujemu u drugačijoj političkoj atmosferi, novoj situaciji za manjine, pa i za Albance, koja može staviti upitnik na ta već stečena prava. Isto tako, ovaj praznik dočekujemo u zdravstveno rizičnim vremenima, pandemiji koja je nekako sve ostalo stavila u drugi plan”, istakal je Đoni, čestitavši Dan zastave uz želju da u dobrom zdravlju svi zajedno, kako je kazala, prođemo turbulentne izazove i da u skorim, mirnijim, danima nastavimo da radimo na dobru i prosperitetu svih nas.

DOSTA JE PREDRASUDA

Civilni aktivista Zenepa Lika isticanje nacionalne zastave doživljava kao vid slobode izražavanja I demokratije. “ Apsolutno mi je normalno da se u demokratskoj zemlji i gradu slobodno proslavlja jedan praznik i ističe zastava autohtonog naroda, naravno, uz državnu”, kazala je Lika.

Albansku zastavu ne treba politizovati, ističe ona, jer je to obilježje identiteta jednog naroda. “ To je sasvim normalna stvar svugdje na svijetu. Živjela sam dugo u Njemačkoj, I u gradu u kom sam živjela, vijorile su se sve zastave. I državne, i nacionalne, I zastave plemena. To nikome nije smetalo, niti se pričalo o tome”, kazala je Lika.

Zenepa Lika

Prema njenim riječima, treba svi da shvatimo da živimo u multietničkoj državi. “ Možda je specifično da jedan narod slavi zastavu, ali treba prihvatiti da Albanci slave, to je njihovo pravo, to je praznik.I zatoo je ovaj dan poseban”, kazala je Lika.

Pročitajte još