Iz Ministarstva ekologije zadovoljni onim što vide na Adi

 Iz Ministarstva ekologije zadovoljni onim što vide na Adi

foto Selver Vukovic ; opis : naper na Adi

Naper na Adi poslužio je kao eksperiment koji će dati upute na koji način u budućem periodu trajno zaustaviti eroziju plaže i zaštiti ovaj prostor, poručio je ministar ekologije koji je sa saradnicima obišao Adu.

” Možete da primijetite da je ovdje , na ovom dijelu bila voda. Naper je uradio svoje, mi smo već na ovom dijelu formirali plažu, što nam ukazuje da ovaj naper počinje da funkcioniše. Treba tražiti rješenja, koja su estetski i ekološki prihvatljiva. Napravićemoo idejno rješenje šta je najbolje, projektne zadatke I gledati da taj problem trajno riješimo, ne kao do sada. Ovo su sve privremena rješenja. S obzirom da mi nemamo iskustva, da bi ušli u tako neke projekte, treba da konsultujemo neke koji su nešto slično radili u svijetu, npr u Dubaiju”, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja I urbanizma Ratko Mitrović.

Iz Ministarstva ističu da je naper interventna mjera , te da će se raditi na njegovom vizuelnom izgledu, kako Ada ne bi ovako dočekala sezonu. Ministarstvo ekologije spremno je da pomogne,kada su pripreme nudističkog naselja za sezonu u pitanju, ali ne finansijski. Ono što je neophodna uraditi prije sezone  je izgradnja novog restorana, uklanjanje I sanacija apartmana.

” Mi kao Ministarstvo ekoloqije I urbanizma pomoci cemo u smislu da se to isprojektuje, ucrta, ono što je naš resor. To je pitanje za ministarstvo ekonomskog razvoja, odnosno gdje je turizam prešao, kao I za Ministarstvo finansija, gdje stoje novci ove države. Sve što mi možemo da uradimo vezano za dozvole, ucrtavanja, mi cemo da ubrzamo maksimalno te procedure, da spremni dočekamo sezonu” kazao je državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak.

foto Selver Vukovic

Iako naperi, kako tvrde iz Ministarstva I Morskog dobra, po njima sada daju rezultate,postoji strah od novog nevremena.

” Strahujemo od svega. Ovo što danas imamo je efekat juga- jugoistoka. Pitanje je šta će se dogoditi kad sa sjeverozapada krene pulenat” , kazao je Dragoljub Marković- pomoćnik direktora Morskog dobra.

Marković je podsjetio da je procijenjeno da bi trajno rješenje za problem erozije plaže na Adi košto izmedju tri I po I četiri miliona eura.

Pročitajte još