Abazović čestitao 9. maj: Koračajmo putem pomirenja, progresa i uspjeha

 Abazović čestitao 9. maj: Koračajmo putem pomirenja, progresa i uspjeha

izvor gov.me

Za Crnu Goru višestruko je značajan 9. maj kao datum koji simbolizuje pobjedu čovječanstva nad fašizmom i novu nadu, koju je Evropljanima dalo formiranje zajednice kao što je EU, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se obilježava u znak sjećanja na kraj Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine, i početaka stvaranja Evropske unije 1950. godine.

Potpredsjednik Abazović je naglasio da Crna Gora, kao prva zemlja u Evropi koja je 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma i savremena Crna Gora, svoju sadašnjost i budućnost veže za Evropu i Evropsku uniju, kao i da je značajno povezana sa ovim datumom.

,,Antifašizam je u 21. vijeku pred ogromnim izazovima koji se manifestuju u oblicima koji su imanentni savremenom dobu. Fašizam se danas najviše ispoljava kroz netoleranciju i netrepeljivost prema drugima i drugačijima od sebe, kroz uskraćivanje prava ugroženim grupama i istorijski revizionizam. U tom kontekstu, veoma je važno njegovati kulturu sjećanja koja mora biti antifašistička”, naveo je Abazović.

Napominjući da je Crnoj Gori, nakon članstva u Alijansi, pridruživanje Evropskoj uniji jedina spoljnopolitička vizija, potpredsjednik Abazović je istakao da naša država EU vidi kao luku spasa i da za djelovanje u tom pravcu, nakon prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, postoji nikad veći konsenzus kod građana Crne Gore.

,,Koračajmo hrabro putem pomirenja, progresa i uspjeha, kako bismo našim građanima garantovali stabilnu budućnost. Siguran sam da će naša posvećenost reformama i odlučnost u evropskim integracijama uskoro biti krunisana punopravnim članstvom Crne Gore u EU. Iskreno navijamo i da čitav region Zapadnog Balkana krene tim putem i da, u što skorijem periodu, bude dio evropske porodice”, zaključuje Abazović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još