Abazović: Cilj vlade je da zaživi vladavina prava

 Abazović: Cilj vlade je da zaživi vladavina prava

foto Pobjeda

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima i kandidatima za ministre pročitao je  ekspoze sa programom rada buduće vlade.

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali”, kazao je on. 

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao neophodan širi društveni koncenzus.

“Bezbjednost građana i građanki njavažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biće borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje djeluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOFTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala”, naveo je Abazović. 

Za ovu vladu, prema njegovim riječima,  nastavak auto puta Bar – Boljare, “uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog znacaja za cjelokupan ekonomski razvoj”.

“Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat”, rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmjena misljenja o predloženim mjerama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresoivanim akterima crnogorskog društva.

Vlada će, prema njegovim riječima  uraditi sve da turistička sezona traje duže, “da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma”, rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma.

“Vlada će inicirati formiranje kancelarije za međunarodnu promociju Crne Gore, čija će uloga biti predstavljanje Crne Gore u inostranstvu, uz korišćenje različitih komunikacionih alata. Zadatak ove kancelarije biće i organizovanje učešća CG u međunarodnim manifestacijama, popu EXPO, gdje će se promovisati naša zemlja”. 

On je u predstavljanju ekspozea govorio i o položaju mladih, koji su, kako je rekao  naš najveći kapital. “Ali zbog lošeg odnosa preko 70 odsto mladih ljudi želi da napusti našu zemlju. Vlada će izraditi novu Strategiju za mlade za period od 2022 – 2026, izmijeniti Zakon o mladima u cilju efikasnijeg normativnog i institucionalnog okvira za uspostavljanje omladinskih politika”.

“Ovo je država velikih mogućnosti, koje neće biti iskorišćene sve dok ne naučimo da njegujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dvije podijeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti “, kazao je on i dodao da je eliminisanje korupcije, najvažniji  zadatak koji je pred ovom generacijom lidera.

Eraković: Podrškom manjinskoj vladi želimo da prekinu “agoniju u kojoj se Crna Gora našla”

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima geostrateški i institucionalno.

“Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države”, naveo je Eraković i dodao da su u DPS-u mnogo puta ponovili manjinska vlada nije najbolji izbor, već bi to bila politička vlada.

“Mi ne zatvaramo oči pred novom realnosti. Shvatamo da su građani rekli na izborima da ne žele da više DPS bude vlast. To smo shvatili i bili odgovorna opozicija i odbranili crnogorske interese. Zato podržavamo manjinsku vladu, oročenu na godinu do sledeće vlade koja će biti politička i nastaviti da Crnu Goru vodi evropskim putem kojim je bila krenula do dolaska “oslobodioca”” naveo je Eraković.

Dodao je da podrškom manjinskoj vladi žele da prekinu “agoniju u kojoj se Crna Gora našla”.

Predsjednik i poslanik SD-a Damir Šehović  upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

“Jesu li se zbog vlade koju SNP i URA drže za perčin desetine hiljada građana kupilo na onom veličanstvenom skupu 6. septembra kupile na trgu nezavisnosti u Podgorici. Pitajte one koji su svojim životima na Belvederu branili Crnu Goru šta oni misle o Vladi u kojoj većini imaju oni koji su ih zatrpavali šok bombama i gumenim mecima i šta oni misle o vladi u kojoj većinu imaju oni predstavnici koji taj Belveder pokušavaju da kriminalizuju. A tamo na Belvederu je upravo pala Krivokapićeva Vlada”, kazao je Šehović u uvodnoj riječi.

“Nijesmo rušili Krivokapićevu Vladu, da bismo dobilo SNP-ovu”.

Dodao je da se u SD-u plaše da se ovakvoj vladi više raduje “jedna susjedna država”, nego građani Crne Gore.

Dodao je da Aleksandar Vučić ima veći uticaj na ovu vladu nego na Krivokapićevu, jer će u novoj vladi biti šest ministara SNP-a.

On je kazao da u njegovoj stranci sa pravom sumnjaju da  “Abazović ima skrivenu agendu jer je dao kapitalna ministarstva partiji kojoj je bliža druga država a ne Crna Gora”.

“Mi ne prihvatamo kapitulaciju pred ucjenama SNP-a a još manje se mirimo sa tezom da u sred Crne Gore crnogorci budu ikebana u svojoj vladi”, kazao je Šehović, uz poruku da i ovu vladu doživljavaju kao eksperiment “koji će se Crnoj Gori vratiti kao bumerang”.

Ivanović: Stanje koje ćete zateći u ekonomiji biće prava slika kvaliteta rada odlazeće Vlade

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović u svom obraćanju poručio je mandataru Abazoviću da je pred njim veliki zadatak, te da je on saglasan sa svime navedenim u ekspozeu.

“Podržavam ova vaša dva stuba, vi ste očigledno shvatili boraveći u 42. vladi da onih sedam stubova nije neka garancija kvaliteta, stabilnosti, tvrdoće i onog što su građani Crne Gore očekivali. Zato ova dva stuba kazuju mnogo, svima su nam puna usta pravne države, a nijesmo svjedoci da je zaživjela, ali treba da zaživi. Drugi stub, ekonomija, je mnogo važna i bitna za građane koji su umorni od čekanja da bolje žive”, kazao je Ivanović.

Govoreći o tezama iz ekspozea koje su u vezi sa ekonomskim razvojem, Ivanović je kazao da je ekonomija  mnogo važna za sve građane.

“Građani su umorni od čekanja da bolje žive, a to treba da im pruži vlada koja za to i postoji, i za to se formira”, rekao je u svom obraćanju,  i dodao da vjeruje da će Abazović “veoma brzo obavijestiti ovaj Dom o stanju koje ste zatekli u ekonomiji, i mislim da će to biti prava slika o kvalitetu rada 42. Vlade”. 

P

Ranije je mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja. Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović: Ukoliko bude izabrana Vlada, ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine. Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević. Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednici jer je, kako je juče kazao poslanik Slaven Radunović, sazvana na nelegalan i nelegitiman način.

On je naglasio da DF neće prisustvovati nikakvim sjednicama na Cetinju dok se svi učesnici u vladajućoj koaliciji jasno ne ograde i ne osude napad na djecu iz Nikšića čiji je autobus kamenovan za Vaskrs. Poslanici će glasati i za dugo očekivani predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Na dnevnom redu je i predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kao i izbori i imenovanja. Sjednicu je zakazalo 46 poslanika nove većine, a protiv njih su krivične prijave najavili Prava Crna Gora i Demokrate.

izvor rtcg

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još