Abazović obavijestio Skupštinu o spremnosti da se formira nova vlada, podrška od 46 poslanika

 Abazović obavijestio Skupštinu o spremnosti da se formira nova vlada, podrška od 46 poslanika

izvor Pobjeda

Mandatar Dritan Abazović obavijestio je Skupštinu Crne Gore o spremnosti za izbor 43. Vlade Crne Gore

– Ideja je da Crnu Goru odblokiramo i izaberemo da država dobije funkcionalne institucije. Da dobijemo stabilnost. Umejsto svađe dobijemo pomirenje i pokušaj da gradimo EU perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institutcija – rekao je Abazović na današnjoj pres konferenciji.

On je saopštio da se danas neće baviti sastavom Vlade i ekspozeom, iako su kompletirani.

Istakao je da se sjednica, što se njega tiče, može održati sjutra, ali da je realnije da to bude naredne sedmice nakon Vaskra.

Govorio je i o prioritetima buduće vlade.

– Vlada Crne Gore i njeni konstituenti su saglasni da se mora raditi na širokom kpolitičkom dijalogu kako bi se akti koji nisu direktono vezani za vladu usvajali. Među normativnoim prioritetima su dogovor oko nosilaca pravosudnih funkcija. Usklađivanje regulative u pravosuđu sa regulativom EU, Zakon o porijeklu imovine koji čeka zeleno svjetlo EU, izborna reforma, profesionalizacija DIK-a u skladu sa preporukom OEBA, revizija postojećeg stanja u prosjveti i kulturi i preispitivanje svih kadrovskih rješenja u ovim oblastima. 

Naveo je da je jedan od prioriteta preispitivanje spornih odluka, dalji nastavak reformi službi bezbjednosti.

Jedan od prioriteta je i predlaganje Zakona o popisu u skladu sa evropskim standardima.

Među političkim prioritetima su nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunajvanje privremenih mjerila, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zasutavljanje odlaska postojećih investora.

Abazović je kazao da je tu i regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom i sagledavanje regionalnih inicijativa u kontkstu ključnog prioriteta – bržeg učlanjenje u EU.

Napomenuo je da će raditi i na prečišćavanju biračkog spiska i sprječavanju zloupotreba.

– Znam da je bilo puno govora, ali najznačajnije pitanje je da se kriza koja je nastala napadom Rusije na Ukrajinu treba da iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo da situaciju iskoristimo u svoju korist i tražimo brže učlanjenje zu EU. Za to nam treba malo širi društveni konsenzus – rekao je mandatar i tražio on onih koji neće biti u vladi da podrže europeizaciju države.

Cilj su, naposljetku, vladavina prava i ekonomski razvoj.

Iznio je mišljenje da će novu vladu podržati 46 posnaika “ako se nešto u međuvremenu ne desi”.

– Nismo uspjeli da dođemo do čarobne brojeke od 49, ali možemo reći da se rijetko dešavalo da neku vladu podrži 46 poslanika. To ne znači da su bilo kome vrata zatvorena i da neki subjekti ne mogu da pokažu konstruktivnost. Ako vlada bude formirana spreman sam da poirkenem dijalog sa svim akterima u Crnoj Gori.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još