Abazović: Spreman sam da potpišem ugovor sa SPC, Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom

 Abazović: Spreman sam da potpišem ugovor sa SPC, Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom

izvor Vlada CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je u intervjuu za Dojče vele da je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i poručio je i da je spreman da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Abazović je, govoreći o Otvorenom Balkanu, ocijenio da je sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU dobra stvar.

– Za mene je situacija jednostavna i ne treba je dramatizovati – poručio je on.

Na pitanje da li je to protiv Berlinskog procesa, odgovorio je odrečno.

– Oni su međusobno kompatibilni. Problem je što ljudi na Zapadnom Balkanu pokušavaju da dramatizuju svako pitanje – rekao je Abazović i naglasio da inicijative poput Berlinskog procesa, CEFTA i Otvorenog Balkana imaju kao zajedničku poruku regionalnu saradnju.

Abazović je ocijenio da je regionu potrebno više povjerenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više saradnje između vlada, a manje tenzija i depolarizacije.

– Za to treba da vjerujemo jedni drugima i da nijedan predlog koji dolazi preko granice ne vidimo kao na nešto neprijateljsko – poručio je Abazović.

On je naglasio da Crna Gora ne doživljava susjede kao neprijatelje, već kao komšije i prijatelje.

– Možda moja teza nije tačna, ali ja čvrsto vjerujem u nju, a to je da je nacionalizam duboko vezan za korupciju. A političke elite koje žele da promovišu nacionalizam, ne rade to zbog patriotizma, već da bi održale status kvo i spriječile izgradnju institucija. Jer kada budemo gradili institucije, a tu ne mislim samo na Crnu Goru, već i na region, kada budemo izgradili jake institucije onda će i odnosi među ljudima biti bolji, bez obzira koju državu ili versku grupu predstavljaju – naveo je Abazović.

Na pitanje da li će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, Abazović je rekao da kada postoji ugovor koji je u skladu sa zakonom i Ustavom, onda nema problema da on bude potpisan.

– A ako govorimo o tome da li ću potpisati sporazum sa SPC? Da! Spreman sam da potpišem bez ikakvim problema. Želimo da promovišemo liberalni kontekst slobode vjeroispovesti, gdje svaki vjernik ima ista prava – poručio je Abazović.

Izvor: Dojče vele/ Nova S

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još