Abazović: Vlada posvećena povećanju ukupne transparentnosti

 Abazović: Vlada posvećena povećanju ukupne transparentnosti

Izvor: Gov.me

„Vlada je apsolutno posvećena povećanju ukupne transparentnosti i dostupnosti građanima. U tom pravcu vidimo i ovo zakonsko rješenje“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na otvaranju Okruglog stola na temu „Inovirani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI)“.

Potpredsjednik Abazović je naglasio da Vlada želi da raskine sa prethodnom praksom gdje građani Crne Gore nijesu mogli da znaju potpune podatke koji se tiču javnog dobra. U tom smislu, potpredsjednik Vlade je naveo da je najvažnije saopštiti građanima da imaju mogućnost da znaju sve procese koji se dešavaju u zemlji i kako se organi ophodne prema određenim pitanjima i da isti imaju obavezu da im odgovaraju na vrijeme.

 „To je suština ovog zakonskog rješenja. Ono je veliki napredak u odnosu na ono što je bio prethodni slučaj. Nadam se da će u praksi doći do velikog napretka u odnosu na prethodni period“, naglasio je potpredsjednik Vlade Abazović.

U svom izlaganju, potpredsjednik Abazović je naveo da smo u prethodnom periodu bili svjedoci da je Vlada stavljala stepen tajnosti na dokumenta koja se tiču prodaje javnog dobra i naglasio da je to neprihvatiljivo za 42. Vladu Crne Gore. Takođe, Abazović je naznačio je u prethodnom periodu bilo slučajeva da stepen tajnosti na dokumenta stavljaju lica koja nijesu ovlašćena za taj posao i da nadležni organi ne reaguju na prijave koje se tiču tih zloupotreba.

 „Smatram da više ništa ne treba da bude tajna i da svi organi treba da skinu stepen tajnosti sa brojnih dokumenata, izuzev onih koji se tiču nacionalne bezbjednosti i slično. Treba da budemo otvoreni i nemamo što da krijemo od građana. Država je servis građana“, zaključio je Abazović.

 Okrugli sto na temu „Inovirani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI)“ održan je u EU info Centru u Podgorici. Na svečanom otvaranju, pored potpredsjednika Abazovića, govorili su i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, mr Tamara Srzentić i ambasadorka EU u Crnoj Gori, Nj. E. Oana Kristina Popa.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još