Abazović: Vlada teži jasnim rezultatima na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije

 Abazović: Vlada teži jasnim rezultatima na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije

izvor gov.me

Borba protiv kriminala i korupcije, inkluzija, sveobuhvatne reforme i vidljiv ekonomski razvoj su glavni pravci djelovanja nove Vlade na putu do Evropske unije“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa brojnom delegacijom Evropske narodne partije (EPP) koja boravi u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, Delegaciju Evropske narodne partije predvode Andrej Kovačev, portparol za proširenje i susjedstvo EPP, Rasa Junkevičiene, potpredsjednica grupe EPP i njihova predsjednica za vanjske poslove i Vladimir Bilčik, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore.

„Pružamo punu podršku Crnoj Gori kao predvodniku u evropskih integracijama. Od EPP ćete imati podršku u Evropskom parlamentu, a od vas se očekuju vidljivi rezultati. Zato je potrebno razviti dijalog u parlamentu koji će dovesti do rezultata u reformi pravosuđa“, istakao je Andrej Kovačev, portparol za proširenje i susjedstvo EPP.

Razgovarajući o geopolitičkoj situaciji u Evropi, Rasa Junkevičiene, potpredsjednica grupe EPP, čestitala je premijeru Abazoviću na političkoj hrabrosti i strateškom pristupu u političkom djelovanju, navodeći da teritorijalno male evropske zemlje mogu puno da doprinesu Evropskoj uniji i miru u Evropu.

Premijer Abazović i Vladimir Bilčik, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, razmijenili su mišljenja o unutarpolitičkim pitanjima, važnosti deblokade pravosudnih institucija, izazovima na tom putu i prioritetima na putu daljih reformi.

Istakavši važnost EPP u Evropskom parlamentu, Abazović se zahvalio delegaciji EPP na otvorenoj podršci i naglasio da Vlada teži jasnim rezultatima na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije, za šta je naveo da su u prethodnom periodu stvoreni osnovni preduslovi za takve korake, prije svega sa izglasavanjem Zakona o Državnom tužilaštvu i promjenama u Tužilačkom savjetu koje su dovele i do promjena u rukovodstvu Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva.

Govoreći o unutarpolitičkim prilikama, Abazović je naveo da je njegova intencija da Vlada i Skupština Crne Gore imaju otvoren dijalog o svim političkim pitanjima, o čemu se prethodno i saglasio na ranijem sastanku sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

U tom smislu, Abazović je naveo da će biti posvećen otvaranju dijalog sa svim političkim partijama i da će kao rezultat dobre komunikacije i izgrađenog povjerenja sa poslanicima vlasti i opozicije uspjeti zajedno da pobijede i deblokiraju pravosudni sistem.

Razgovarajući o odnosima na Zapadnom Balkanu, predsjednik Vlade je naglasio da Crna Gora nastoji da sa susjedima gradi prijateljske odnose zasnovane na međusobnom povjerenju i uvažavanju.

„Crna Gora ima jasnu spoljnu politiku koja se stoprocentno veže za NATO i EU“, zaključio je Abazović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još