Abazović: Zvanično počelo vraćanje imovine na Valdanosu

 Abazović: Zvanično počelo vraćanje imovine na Valdanosu

Izvor: Vlada Crne Gore

„Zvanično je počelo vraćanje imovine starim vlasnicima na Valdanosu“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Uprava za katastar i državnu imovinu i njena područna jedinica u Ulcinju donijela su prva rješenja kojima se starim vlasnicima imovine na Valdanosu vraća oduzeto 1978. godine.

Napominjemo da je pitanje maslinjaka u uvali Valdanos ponovo aktuelizovano 17. decembra 2020. kada je potpredsjednik Abazović, u okviru službene posjete opštini Ulcinj, posjetio uvalu Valdanos i razgovarao sa starim vlasnicima maslinjaka i predstavnicima Udruženja maslinara. Par dana nakon službene posjete Ulcinju i Valdanosu, Udruženje maslinara zvanično se obratilo potpredsjedniku Vlade sa zahtjevom da se dozvoli revitalizacija, uređenje maslinjaka i čišćenje pristupnih puteva. U saradnji Kabineta Abazovića, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, realizovan je pomenuti zahtjev, uz prisustvo predstavnika Vlade 6. februara 2021. godine. Skupština Crne Gore 11. juna 2021. godine, na predlog poslanika Gencija Nimambegua, jednoglasnom odlukom izglasala predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos.

„Obećali smo da ćemo proces vraćanja maslinjaka starim vlasnicima dovesti do kraja i to smo uradili. Masline su oslobođene, a sa time je ispravljena i višedecenijska nepravda. Ovo je pobjeda stogodišnjih maslina i njihovih starih vlasnika, ali simbolično i novi početak za grad Ulcinj“, zaključio je Abazović. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još