Abazoviću mandat za sastav vlade do petka

 Abazoviću mandat za sastav vlade do petka

izvor Pobjeda

Predsjednici političkih partija koji pregovaraju o manjinskoj vladi, a koji u parlamentu imaju 44 poslanika, postigli su načelan politički sporazum o ključnim principima nove proevropske vlade, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede koji su lideri političkih partija saopštili su da je načelnim političkim sporazumom predviđeno da predsjednik države Milo Đukanović da mandat predsjedniku Ure Dritanu Abazoviću za sastav vlade najkasnije do kraja sedmice.

Unutar sporazuma su, pored 40 poslanika opozicije, i četiri poslanika koalicije ,,Crno na bijelo“.

– Socijalistička narodna partija je za sada van dogovora. Predsjednik GP Ura Dritan Abazović je tražio dva dodatna dana za SNP do kada bi trebalo da bude poznat stav. Abazović je saopštio da rukovodstvo SNP radi sve da obezbijedi dvotrećinsku podršku na Glavnom odboru, ali je veliko pitanje da li će se to i desiti – rekao je izvor Pobjede, lider jedne od ključnih političkih stranaka koje pregovaraju o vladi.

U političkom sporazumu koji je usaglašen predviđeno je nekoliko ključnih tačaka: deblokada evropskih integracija, izbor ključnih sudskih i tužilačkih funkcija, nastavak sprovođenja NATO i EU politike prema Rusiji i Ukrajini, reforma izbornog zakonodavstva…

Vlada će po tom sporazumu trajati najmanje do predsjedničkih izbora.

Pobjeda je ranije objavila da će buduća vlada imati 18 ministarstava i tri potpredsjedničke funkcije koje će biti vezane za resore.

Sastav vlade će zavisiti od konačne odluke SNP-a.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još