Abdić: Građani u Urgentnom da ne kriju ako su pozitivni

 Abdić: Građani u Urgentnom da ne kriju ako su pozitivni

Foto: Youtube Print screen

Zaposleni u Urgentnom centru 24 sata dnevno su izloženi opasnosti od infekcije korona virusom. Zbog neodgovornog ponašanja građana, rizik je još veći, jer pojedini pacijenti prilikom prijema ne kažu da su pozitivni na kovid 19. Iako u Urgetnom centru imaju svu zaštitnu opremu, nekada jednostavno ne stignu sa se zaštite, jer je, kako kažu, svaki sekund važan kada je nečiji život u pitanju.

Pozitivni na korona virus u Uregntni centar javljaju se iz dva razloga. Prvi je, kaže direktor Nermin Abdić, kada dođe voda do poda i kada su prinuđeni da zatraže pomoć ljekara.

To su obično pacijenti koji su se prethodno sami liječili. Takođe, tu su i oni za koje izabrani ljekari procijene da zbog pogoršanja kliničke slike ne mogu više da se liječe u kućnim uslovima.

“Imate onu vrstu pacijenata, potvrđene ili nepotvrđene kovid slučajeve, sa visokom tjelesnom temperaturom, sa osjećajem gušenja, kratkog daha, nemogućnosti da praktično dođu do daha, sa intenzivnim kašljem, znači sa opštom malaksalošću i slabošću, do onih pacijenata koji u jednom određenom trenutku kolabiraju zbog opšte slabosti i malaksalosti, posle nekoliko dana liječenja kući ili u konsultaciji sa ljekarima”, kaže Abdić za TV Prva.

Abdić apeluje na sve građane kojima je potvrđen kovid 19, da to odmah prijave čim dođu u Urgentni.

“Nažalost, imamo i primjera neodgovornog ponašanja. Imamo tih pacijenata koji su potvrđeni kovid pacijenti, da oni dođu ili samostalno zbog pogoršanja, da to ne saopšte, imate takvih pacijenata, odnosno pratnje, koji dođi u pratnju pacijenta, a znaju da su kovid pozitivni”, kže Abdić.

Takvim ponašanjem dovode u rizik zaposlene da se inficiraju. Nekada se zaposleni u Urgentnom i svjesno izažu riziku, znajući da je to jedini način da spasu nečiji život.

“Bilo je dosta slučajeva da praktično nemate kad da mislite o nekim drugim strvarima, jer vam je tu u prvom redu reakcija da pomognete pacijentu, da spasite nečiji život, a sve ostalo vam je, da kažem u drugi plan, a što sve izlaže rizuku zaposlene u Urgrentom centu, a oni su tome izloženi 24 sata svakoga božijeg dana u godine”, rekao je prvi čovjek Urgentnog.

Abdić ističe da imaju dovoljno zaštitne opreme i apeluje na građane da kod njih dolaze samo u slučaju nužde.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još