Advokati da se izjasne o krajnjoj verziji sporazuma

 Advokati da se izjasne o krajnjoj verziji sporazuma

Izvor: Pixabay

Advokatska komora dostaviće ovih dana svim advokatima krajnju verziju sporazuma sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u vezi sa primjenom Zakona o fiskalizaciji, kako bi se pojedinačno izjasnili o sadržini, pišu Dnevne novine.

Zavisno od stava advokata zavisiće i sudbina sporazuma.

Na sastanku predstavnika Komore i Ministarstva održanom 9. juna pronađena su određena zajednička rješenja povodom primjene Zakona o fiskalizaciji u odnosu na advokate, a dva dana kasnije Ministarstvo je Advokatskoj komori dostavilo predlog sporazuma.

Prije sedmicu taj sporazum razmatran je na sjednici Upravnog odbora Komore i tom prilikom predložene su određene izmjene sa kojima su upoznati i predstavnici Ministarstva, kako bi dali eventualnu saglasnost za zaključenje sporazuma.

U sporazumu koje je Ministarstvo dostavilo Komori navodi se da će se evidentiranje prometa obavljati na isti način kao i do početka primjene zakona.

Na osnovu te tačke sporazuma iz Komore zaključuju da se samim tim advokatura izuzima iz primjene Zakona.

“Tačkom 6 nedvosmisleno se utvrđuje da će se evidentiranje prometa na advokate vršiti na isti način kao i do početka primjene zakona. Ovdje naročito ukazujemo da je zakon stupio na snagu i da se primjenjuje od 1. juna ove godine, koji se zbog pravno obavezujućeg mišljenja Ministarstva kao predlagača zakona odnosi i na advokate i da nas Ministarstvo na ovaj način izuzima iz primjene Zakona”, rekli su predstavnici Komore.

Oni će uraditi analizu modaliteta evidentiranja prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju, čime će, kako navode, staviti do znanja da advokati ne izbjegavaju evidenciju prometa i plaćanje poreza.

“Iz tog razloga smo smatrali da se evidencija prometa ne bi trebalo svesti samo na elektronsku evidenciju, jer su modeli evidentiranja prometa koji ne ugrožavaju advokatura kao nezavisnu i samostalnu profesiju prihvatljivi. Uz to, naši predstavnici će kroz Radnu grupu imati mogućnost da predstave sve specifičnosti advokatske profesije i dokažu nemogućnost primjene Zakona na advokatsku djelatnost. Ono što je ključno jeste da će se tekst izmjena i dopuna Zakona sačiniti tek nakon postignutog dogovora o obostrano prihvatljivim rješenjima”, objasnili su iz Komore.

Predloženim sporazumom u tački 7 navodi se da će Advokatska komora u okviru svojih procedura stavti van snage Odluku o obustavi pružanja pravne pomoći, nakon potpisivanja sporazuma.

“To ostavlja mogućnost da Advokatska komora odluku suspenduje, kako bi u slučaju potrebe imala mogućnost da po skraćenoj proceduri aktivira odluku u slučaju nepoštovanja sporazuma od Ministarstva ili nametanja rješenja koja advokatima nijesu prihvatljiva”, zaključili su iz Komore.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još