Advokati od danas u štrajku; Begović: Štrajk opravdan, nadamo se dogovoru

 Advokati od danas u štrajku; Begović: Štrajk opravdan, nadamo se dogovoru

izvor RTCG

Advokatska komora Crne Gore donijela je odluku da od danas obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji države sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene.

Odluka o štrajku je, kako je prije nekoliko dana saopšteno, donijeta na vanrednoj skupštini Advokatske komore.

“Na ovaj postupak Advokatska komora je bila prinuđena zbog neuspjelih pregovora koji su vođeni sa Vladom, a zbog čega bi se advokati našli u izuzetno otežanom položaju prilikom obavljanja djelatnosti i bili jedini predstavnici ove profesije u regionu koji podliježu fiskalizaciji”, navodi se u ranije dostavljenom saopštenju Advokatske komore koje potpisuje predsjednik Zdravko Begović.

Gostujući jutros u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore on je naveo da je štrajk opravdan te da se nadaju dogovoru.

Begović se nada da će Vlada Crne Gore shvatiti težinu situacije i da će u razgovorima ipak uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja. Begović je poručio i da Vlada mora pokazati određenu dozu saradnje.

“Smatramo da su naši razlozi opravdani i da je to jedan od načina kako bi ostvarili svoje pravo koje nam je zagarantovano Ustavom i zakonom”, kazao je Begović u Jutranjem programu TVCG a prenosi Portal RTCG.

Nevjerovatno je, kako kaže, da advokati mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge.

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada djelimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

Kazao je i da advokati ne prometuju usluge i proizvode, nego pružaju pravnu pomoć.

Begović ističe je i da je ovo prvi štrajk advokata u istoriji advokatske profesije u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

“Svjesni smo težine situacije, ali je to bio jedini način da sačuvamo ustavnost, zakonitost i samostalnost advokature. Ja se nadam da će i predstvanici Vlade shvatiti težinu situacije i da ćemo u razgovorima ipak uspjeti da dođemo do zajedničkog rješenja”, kazao je Begović, nada se da nijedna advokatska kancelarija neće prekršiti odluku Komore.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još