“Ako je ekstremizam odraz nezadovoljstva zbog promjene vlasti DPS-a, ima potencijal da splasne vremenom “

 “Ako je ekstremizam odraz nezadovoljstva zbog promjene vlasti DPS-a, ima potencijal da splasne vremenom “

izvor MO

Ministarka odbrane Olivera Injac kazala je u intervjuu za Dan da je predlog za imenovanje novog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore upućen članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost

Govoreći o bezbjednosnim rizicima u Crnoj Gori, Injac je istakla da je za ozbiljnu zabrinutost djelovanje crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa (OKG), a posebno njihove sprege sa lokalnim moćnicima i korupcijom na visokom nivou.

 “Za ozbiljnu zabrinutost djelovanje crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa”: Injac

 Istakla je i da je značajno unaprijeđena saradnja sa članicama NATO na planu odbrane.

Na pitanje koji su najveći bezbjednosni rizici u Crnoj Gori, Injac za Dan kaže da je pitanje kompleksno, ali da su za ozbiljnu zabrinutost žrizici transnacionalne dimenzije, kao i svi oblici organizovanog kriminala, zatim djelovanje crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa (OKG), a posebno njihove sprege sa lokalnim moćnicima i korupcijom na visokom nivou.

“Ispoljeni rizik međusobnih okršaja OKG i velikog broja ubistava, definitivno već u dužem periodu ugrožavaju bezbjednost Crne Gore. Porast ekstremizma nije dobar signal o društvenoj polarizaciji u Crnoj Gori, a dugoročnije može biti prijetnja za stabilnost, razvoj i blagostanje. Ukoliko je ekstremizam odraz porasta nezadovoljstva građana zbog promjene decenijske vlasti DPS-a i neslaganja sa aktuelnom politikom, onda ima potencijal da splasne vremenom kroz stabilizaciju političkih, ekonomskih i zdravstvenih prilika u zemlji. Međutim, ako je ekstremizam podstaknut namjenskim podstrekavanjem iz političkih i/ili kriminalnih krugova, opasnost je dvostruka. Prvo, zbog toga što narušava društvenu otpornost. Drugo, ako je oblik manipulacije masom s ciljem podsticanja političkog nasilja, onda to predstavlja direktnu opasnost za društvo”, rekla je Injac.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još