Ako se situacija ne promijeni, rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane

 Ako se situacija ne promijeni, rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane

Izvor: Printscreen

Nakon posljednje sjednice Savjeta za borbu protiv korone, Vlada Crne Gore je odlučila da, za sada, propisane epidemiološke mjere ostaju na snazi uz pojačan inspekcijski nadzor. To je, na redovnoj konferenciji za novinare saopštio direktor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić. Ukoliko se situacija ne pobojša, od 1 decembra biće uvedene rigorozne mjere za nevakcinisane.

“Ukoliko se, međutim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori u narednim nedjeljama ne poboljša, Vlada Crne Gore razmotriće da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati ili dokaza o preležanoj bolesti u posljednjih šest mjeseci) za kompletnu javnu upravu (zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska…)”, kazao je Galić.

Taođe, od 1. decembra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe… Prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi. Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde po uzoru na ljetošnje festivale.

„Građane još jednom molimo, ako ni zbog koga, onda zbog sebe lično i svojih familija da, gdje je obavezno, nose maske i drže odstojanje“, zaključio je on.

Galić je prethodno podsjetio da je osam od deset preminulih od 1. maja do danas, bilo nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani.

“Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Svi oni koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja”, naglasio je Galić.

Svi pacijenti na respiratorima nevakcinisani: Direktorica KCCG podržala rigorozne mjere

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore u kom se liječe najteže oboljeli pacijenti i od korona virusa i, sve češće, od njegovih opasnih posljedica, dr Ljiljana Radulović apsolutno je podržavla potencijalno najavljene rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane građane, naravno, kako je rekla, ukoliko se epidemiološka slika do tada ne promijeni.

„Od ukupnog broja oboljelih kojih je trenutno oko pet hiljada, na bolničkom liječenju je njih oko šest odsto. Dakle, u svim crnogorskim bolnicama nalazi se 341 pacijent“, kazala je dr Radulović.

Svi najteže oboljeli od korona virusa, a koji se liječe u KCCG i koji su na respiratorima su nevakcinisani pacijenti, naglasila je ona.

„To nije slučajno“, istakla je ona.

U KCCG sada se liječi 114 COVID pacijenata.

U OB Bar je smješteno 98 pacijenata.

U SB Brezovik je smješteno 76 pacijenata.

U OB Kotor su smještena 54 pacijenta.

U OB Berane se liječi 50 pacijenata.

U OB Pljevlja su smještena 42 pacijenta.

U OB Nikšić se liječi 37 pacijenata.

„Zdravstveni sistem mora da bude na raspolaganju svakome i sve vrijeme. Očekujemo pritisak. Da bismo to mogli da iznesemo nakon dvije godine – mi moramo da se imunizujemo. Ponavljaćemo, molićemo, apelovaćemo koliko god da treba: nošenje maske, držanje odstojanja, redovno pranje ruku i vakcinacija, pokazuje i stanje u Crnoj Gori, zaštitiće vas, u najvećem procentu, od najtežih oblika bolesti“, navela je dr Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još