Alarmantno na Adi Bojani

 Alarmantno na Adi Bojani

foto Portal Ulcinj

Objekti Nudističkog naselja Ada BOjana, koji su na prvoj liniji do vode, počeli su da tonu . Jedan od objekata je počeo I da puca po sredini. “ Situacija je I više nego alarmantna”, kaže za Portal Ulcinj direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović. Vremena za čekanje nema, poručuje on, I navodi da duga tenderska procedura ne ide u prilog situaciji.

Tender za hitnu sanaciju Ada I zasustavljanje erozije će, kako saznajemo, biti raspisan danas, po hitnom postupku. Biće otvoren 15 dana. Đakonović ističe da Ada nema vremena da čeka još dvije sedmice.

direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović

“ Preduzeće se već duži niz godina bori sa plimom i talasima. Ove godine smo ispred ugroženih objekata bacili na hiljade dzakova sa pijeskom, postavili i veliko kamenje i učinili sve u skladu sa našim mogućnostima,Medjutim, ovo je problem koji iziskuje ukljucenje državnih institucija. Održano je više sastanaka sa njima ,postoje projekti koje je struka prosijledila, ali  čekajuci procedure, na objektima je već pričinjena ogromna materijalna šteta”, ističe Đaković.

Izrada studije za trajnu sanaciju ovog dijela je u toku, a donijete su i odluke o sprovođenju hitnih mjera, koje predviđaju nasipanje oko 50.000 metara kubnih pijeska.

Podsjetimo , profesor dr Sava Petković je po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma odredio kratkoročne mjere. One predviđaju nasipanje pijeska duž 750 metara obale, a prosječna širina plaže, po nasipanju, biće oko 45 metara.

Ono što su naša saznanja, u Projektnom zadatku za hitne intervencije stoji da će na zapadnom kraju Ade biti postavljeni naperi, čija je uloga da zadrže nasute količine pijeska duž najugroženije dionice plaže.

 Kako navode, dosadašnja iskustva u svijetu su pokazala da su izgrađeni naperi veoma efikasni sa aspekta proširenja plaže i zaustavljanja erozionih procesa.

A isto tako, dosadašnja iskustva u Ulcinju, na Adi, pokazala su da samo nanošenje pijeska ne daje rezultate, jer ga more ponovo odnese.

Pokušaji ” Ulcinjske rivijere” da sačuvaju objekte

Podsjetimo, dvije godine se radi na projektu “održavanja protočnosti desnog rukavca na Bojani“.Izvadjeni pijesak odložen je na gomilama na ušću I račvi.

Pročitajte još