Albanska manjinska zajednica ne može biti zadovoljna svojim statusom u Crnoj Gori

 Albanska manjinska zajednica ne može biti zadovoljna svojim statusom u Crnoj Gori

foto Portal Ulcinj

Albanska manjinska zajednica nije dobila puno toga u periodu od skoro dvije decenije , podaci su iznijeti na promociji knjige “Albanska manjina u Crnoj Gori, između saradnje i kolaboracije”autora Almira Čauševića, koji su dio njegovog istraživačkog rada. Albanski narod u Crnoj Gori nije I ne može biti zadovoljan ni ekonomskim statusom, ni socijalnim,niti političkim predstavljanjem I rezultatima političara koji su ih predstavljali I bili dio vlasti u period za nama. Da lideri političkih partija nijesu blagonakloni na sprovedeno istraživanje potvrdjuje I prisustvo rijetkih na promociji, održanoj u Ulcinju.

“ Ukoliko pogledamo cifre, a to je da je najniža prosječna plata na Primorju u Ulcinju, ukoliko pogledamo da je nacionalna zajednica  Albanaca podzastupljena u državnoj administraciji, ako pogledamo da je veoma mali broj funkcionera te manjinske zajednice , ukoliko vidimo da je etnička distance u Crnoj Gori najveća poslije Roma, ako pogledamo podatke da Albanci žive u najnerazvijenijim područijima u Crnoj Gori, onda možemo reći da Albanci s pravom mogu biti nezadovoljni svojim statusom. To se odnosi I na politički, ekonomski I socijalni aspect”, kazao je Boris Raonić iz Građanske alijanse, na promociji knjige.

Iz Gradjanske alijanse ocjenjuju da bi došlo do promjena, one se prije svega moraju desiti u pristupu same albanske zajednice u Crnoj Gori.

“ Fragmentirana politička scena , podijeljena elita, neadekvatan pritisak od strane intelektualne albanske elite u Crnoj Gori za interes Albanaca u Crnoj Gori, čine da je društvo onakvo kakvo jeste. Uostalom, ono što ih jedino može radovati je da čak ni ostale manjinske zajednice u Crnoj Gori ne mogu biti sretne oko tih stvari”, istakao je Raonić.

On ocjenjuje da je jedan od prvih koraka na kojima se mora poraditi ,smanjivanje etničke distance prema Albancima u Crnoj Gori, pa onda rješavati sve ostale stvari- od političkog predstavljanja, ekonomskog razvoja, teritorija na kojima žive Albanci u Crnoj Gori.

Da su podaci učinka albanskih nacionalnih partija poražavajući mišljenja je i civilni aktivista Džemal Perović.

“  Podaci su naravno poražavajući I rezultat su iscrpnog naučnog rada. U ovoj današnjoj klimi gdje dnevno politički događaji I izazvane afere, koje padaju u zaborav nakon nekoliko dana, a ispunjavaju sav javni prostor, veoma je važno zadržati se kod konkretnih rezultata političkih partija Albanaca u Crnoj Gori. Veoma je važno reći šta je bilo I kako je bilo to u onim okolnostima kada je magnetna sila jednog diktatorskog I duboko korumpiranog režima usisavala svu političku volju građana na izborima. I tu volju usmjeravala u pogrešnom pravcu , kada su konkretno interesi Albanaca u pitanju”, kazao je Perović.

foto Portal Ulcinj

Kako je istakao, jako je bitno sada, u trenutku nove realnosti, kada su počele političke promjene u Crnoj Gori, da se dobro zamisle I birači, a naročito njihovi predstavnici.

Jedna od rijetkih iz redova političkih partija , koja je prisustvovala promociji je Hatidža Đoni iz redova Demokratske unije Albanaca, koja je i potpredsjednica opštine Ulcinj.

Rečenicom “ Svi junaci nikom ponikoše I u crnu zemlju propadoše” kojom je završila svoj govor na promociji, poručila je kaže sledeće : “ Da se moramo suočiti I sa hvalama I sa kritikama, I moramo prihvatiti da svi ljudi ne misle isto. Vrednujemo se onako kako sebe vidimo, kako nas drugi vide I kakvi smo u suštini.  Ovakve vrste istraživanja ne možemo zaobići , ne trebamo zaobići I trebaju nam poslužiti da mi pružimo svoje protiv argumente,” kazala je Đoni.

Đoni je kazala da je DUA kao partija uvijek isticala da su rezultati evidentni.

“ Mi smo 1998.godine počeli od nule, I institucionalno  zakonski I kroz zakonsku regulativu. Ali, isto tako smo uvijek govorili da nijesmo zadovoljni postignutim. Uvijek postoji prostora za više I uvijek vrijeme ispred nas treba iskoristiti za to više”, kazala je Đoni.

Sam autor kaže da činjenice govore da su albanske manjinske partije kvantitativno, ali I kvalitativno dosta malo radile, posebno ako se ume u obzir da je u periodu za koje radjeno istraživanje, a to je od 98. do 2016., makar jedna albanska partija, pa I više, bile dio vlasti.

“ I dalje su isti problemi, ako ne isti onda slični. Neki su riješeni na papiru , ali albanske nacionalne partije I dalje traže rješavanje tih problema I ako su toliko godina bile dio vlasti. A bile su dio vlasti koja se hvalila time da je riješila ta manjinska pitanja I da je napravila osnov za razvoj manjinskih prava ove zajednice”, istakao je Čaušević.

Reakcije političkih lidera su različite, kaže autor.

izvor Portal Ulcinj

“ Knjiga je pročitana, što je najvažnije. Za sada je izdata na albanskom jeziku uz podršku Fonda za manjine. Cilj je ostvaren, debata je otvorena. Nekome se sviđa, nekome ne sviđa. Ovdje činjenice govore, na osnovu usvojenih amandmana I konkretnih rezultata. Naravno da će biti nezadovoljnih”, ocijenio je Čaušević.

Kako je istakao, cilj nije bio da ikog potcijeni ili obezvrijedi nečiji trud I rad.

” Ali zašto osam partija I zašto nema saradnje ukoliko svi rade u interesu albanske manjinske zajednice. To je osnova koju oni među sobom treba da riješe I da ostave drugostepene interese, osvete ili nezadovoljstva sa strane u cilju poboljšanja statusa albanske manjinske zajednice, “poručio je Čaušević.

Pročitajte još