Albanske partije podržavaju Abazovića za mandatara: Što prije formirati manjinsku vladu

 Albanske partije podržavaju Abazovića za mandatara: Što prije formirati manjinsku vladu

IZVOR POBJEDA

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka kazao je da je imao konstruktivan razgovor sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem vezano za formiranje manjinske vlade. Što se njih tiče, kako je rekao, za njeno formiranje postoji bezrezervna podrška.

– S obzirom na dešavanja u Ukrajini i sve što bi moglo da se dogodi smatramo da bi što prije trebalo riješiti situaciju – rekao je Zenka novinarimanakon susreta sa Đukanovićem.

Podsjetio je da bi Demokratska partija socijalista dala podršku manjinskoj vladi, a sada je, kako je rekao, izvjesno da gi GP URA dobila mandat za sastavljanje vlade.

Vladu bi, kako je rekao, činila i Socijalistička narodna partija “ako bi prelomila” na tu stranu.

– Za nas je za mandatara prihvatljiv svako ko bi Crnu Goru izveo iz ove situacije – rekao je i dodao da nemaju problem sa tim da mandatar bude lider URE Dritan Abazović.

I lider Demokratske partije Fatmir Đeka kazao je da im je prihvatljivo da mandatar bude Dritan Abazović, navodeći da vjeruje da će ime mandatara biti poznato čim predsjednik završi konsultacije.

– Mi smo bili zagovornici da odmah poslije izbora idemo na varijantu manjinske vlade i sada smo za to.

U narednim danima očekujemo da će to biti i realnije i da ćemo imati formiranu vladu i izabrati predsjednika parlamenta – naveo je Đeka.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj je kazao da su konsultacije prošle odlično i da je njihova poruka bila da bi trebalo ubrzati proces kako bi se što prije formirala vlada.

Nimanbegu i Đeljošaj (FOTO: Željka Zvicer)

Ponovio je i da je njegov stav da će dati podršku Abazoviću za mandatara.

Lider Force Genci Nimanbegu je rekao da im je prijedlog Abazovića prihvatljiv kao izlazak iz političke krize, te iskazao nadu da će Đukanović što prije predložiti mandatara.

Đukanović danas nastavlja konsultacije sa predstavnicima albanskih stranaka i Liberalnom partijom.

Šef države je sinoć održao konsultacije o mandataru sa predstavnicima Ure i Bošnjačke stranke, dok se SNP, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, nije odazvala pozivu. Predstavnici Ure, kako su kazali novinarima, saopštili su Đukanoviću da bi mandat za sastav 43. vlade trebalo da pripadne Dritanu Abazoviću, lideru te partije. Iz BS je, takođe, u razgovoru sa predsjednikom rečeno da je ta partija „najbliža tome da Abazović bude mandatar“.

Đukanović je u petak razgovarao sa liderima Socijaldemokrata i SDP-a, Damirom Šehovićem i Raškom Konjevićem. Pozivu Đukanovića na konsultacije o mandataru ranije se nijesu odazvali Demokratski front i Demokrate.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore ima rok do 6. marta da odredi mandatara koji će imati podršku najmanje 41 poslanika u Skupštini Crne Gore

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još