Baranin bio pozitivan na koronavirus 51 dan – u punoj snazi doživio nemoć, ali pobjedio Covid

 Baranin bio pozitivan na koronavirus 51 dan – u punoj snazi doživio nemoć, ali pobjedio Covid

Baranin Mirsad Laković (44) bio je 51 dan pozitivan na koronavirus. U tom periodu testirao se šest puta i tek šesti test je  bio negativan.  Koronavirus  kod većine pacijenata napada respiratorne organe, međutim, kod malog broja oboljelih od Covida javljaju se i digestivni problemi. Rijetki su slučajevi zaraženih koronavirusom koji imaju i dijareju i bol u trbuhu, pored osnovnih simptoma. Upravo ove simptome imao je sagovornik Portala Bar, kome se nakon 35 dana bolest manifestovala bolovima u kičmi i zglobovima, a nesanica ga je dodatno iscrpljivala. U međuvremenu Covid je prebolovala Mirsadova  supruga koja je imala klasične simptome bolesti dijasajnih organa, a nakon dvadesetak dana bila je negativna na koronavirus.  

 Laković je policajac i prije korone, kaže on, bio je u odličnoj  fizičkoj snazi, vodio zdrav život –  ne puši, ne pije. Kako je prebolio Covid, kakve simptome je imao, sa kojim strahovima se suočavao, Laković, priča za Portal Bar.

-Prvi simptomi su bili lagano znojenje, blago povišena temperatura. Pošao sam kod doktora u Dom zdravlja  Bar, uradio nalaze i nakon pet dana test je potvrdio da sam pozitivan na koronu. Jednu noć sam proveo u Opštoj bolnici Bar, primio infuziju, dobio terapiju. Posle infuzije  počelo je  preznojavanje, ali mi je bilo mnogo lakše.  Nalaz rentgena (RTG) je bio uredan. Na Covid odjelenju je bio mnogo pacijenata i tražio sam da  pođem na kućno liječenje jer sam se osjećao bolje, priča Laković i dodaje da  mu je  dr Miodrag Stanković – internista rekao da se javi ako osjeti bilo kakvo pogoršanje.

-Bio sam izolovan u sobi, jedino smo porodica i ja  koristili isti toalet. Prošlo je prvih 14 dana, nadao sam se, po iskustvima drugih, da ću biti izliječen. Testirao sam se i nalaz je bio pozitivan. U međuvremenu pozitivni su bili moja supruga, i straiji sin (18) koji je sve vrijeme bio bez simptoma. Mlađi sin (14)  nije imao Covid.

-Nakon saznanja da su mi najbliži, dio porodice pozitivni na koronavirus počele su bojazni, strahovi, izgubio sam san. Prije korone sam mogao da spavam osam – deset sati da se ne pomjerim, tokom Covida spavao sam sat – dva, pa buđenje. Nesanica me dodatno iscrpljivala. Kad su mi drugi i treći nalaz bili pozitivni nakon 21. i 28. dana, agonija je postala još teža, a sve još dramatičnije tokom tri noći kad je i moja supruga bila loše. Gledam kako se bori za svaki udah, a gloz glavu mi prolazi da su ona i sin pozitivni na koronavirus  zbog mene. Tri noći je bila loše. Nikada neću zaboraviti noć kada je supruga imala gušenje zbog kratkog daha.  Mislio sam da će se ugušiti. U  ponoć sam zvao dr  Stankovića. Javljao se na telefon kao da ga zovemo u 11 sati tokom dana. Staloženo i strpljivo je  razgovora  sa mojom  suprugom. Čini mi se da taj razgovor, riječi kojim nas je podržavao, savjetovao šta da radimo, održale  oboje u životu, priča Laković  dodajući da ne  može dok je živ zaboravioti ljudski pristup direktora Opšte bolnice Bar dr Dragana Tomanovića, dr Svetlane Lane Vučetić, sestre  Sanje Obradović  na Covid odelenju barske bolnice.

-Ljekari  i sestre su pomogli meni da pobjedim  bolest, i mnogim drugim pacijentima. Zamislite  tri sestre na 70 uglavnom teško  oboljelih od Covida. Zdravstveni radnici u onim odijelima, pod maskama, vizirima, oko njih na desetine zaraženih pacijenata. To su heroji.  Ljekari  koji nemaju radno vreme boreći se protiv nepoznatog virusa sa ciljem da izliječe ljude, priča Laković.

Prema njegovim riječima, pluća  je na RTG –u snimao  četri puta i nalaz je bio uredan.

-Čuo sam da  kod većine pacijenata virus napada pluća. Ja sam imao problem sa stomakom. Dijareju oko mjesec dana. Nikada  neću zaboraviti te žmarce, strujanje kroz tijelo, jedan potpuno neprijatan osećaj. Svih 50 dana topla stopala, pa  pređe oko grudi toplo, oko vrata neprestao znojenje. i dalje sam ,spavao na prekide.  Bilo je perioda i kada nisam imao bolove po nekoliko dana, nisam osjećao onu slomljenost tijela. Kao da se bolest vraćala u nekim talasima. Posle 35 dana počeli su  bolovi u kičmi, osjetio sam  bolove u zglobovima.  Te simptome  sam imao na početku Covida i vratili su mi se tokom drugog mjeseca bolesti.  Isto kao na početku, ali   nisam imao temperaturu.  Tada sam izgubio i volju. Mislio sam nikada se neću izliječiti.  Ipak, prošlo je. Taj 17.avgust kada mi je šesti test bio negativan, slaviću kao drugi rođendan, kaže sagovornik Portala Bar.

On dodaje i nakon što je test bio negativan, danima je osjećao grčeve   u stomaku, bol u želucu, neregulisanu stolicu. Stomačni problemi su potpuno prestali tek 40-tak dana nakon što mi je test bio negativan.

-Labaroarorijski nalazi su bili u redu.  Po prirodi sam kao vojnik, ali  doživeo sam nemoć-  puca čovek psihički. Mnogo su mi značile  riječi epidemiologa dr Ljiljane Jovićević i  dr Adisa Martinovića, koji mi je rekao „nemoj se sikirati, imamo u praksi još neke pacijente koji su pozitovni duže od uobičjanih 14- 20 dana“

-Tokom Covida  ne smije čovek da izbubi  volju za život, ne smije da se preda. Ja sam padao u krize, ali sreća liječili su me, savjetovali   posvećeni ljekari i sestre, koji su uvjek bili tu da me saslušaju, smire. Takođe,  taj  ljudski odnos  kolega iz Centra bezbjednosti  Bar znači čovjeku u bolesti, zaključuje Mirsad Laković  i ističući da se polako vraća stilovima života prije korone  – počeo je da radi,  trenira,  fizički  je aktivan, vozi bicikl…

Dr Adis Martinović – epidemiolog  za Portal Bar kaže da iz devetomjesečne prakse od pojave koronavirusa u Crnoj Gori  pacijenti su pozitivni u prosjeku od 21 do 28 dana.

-Do sada u Crnoj Gori najduže je bio pozitivan pacijent iz Ulcinja –  60 dana, kazao je dr Martinović.

IZVOR: PORTAL BAR

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još