Begović: Nema poziva iz Vlade, advokati spremni za pregovore

 Begović: Nema poziva iz Vlade, advokati spremni za pregovore

izvor PR Centar

Deseti dan je obustave pružanja pravne pomoći advokata na teritoriji naše države, a poziva od Vlade nema uprkos spremnosti advokata u svakom momentu da pregovaraju u cilju očuvanja pravnog sistema i zaštite građana koji najviše trpe, potvrdio je za Dnevne novine predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

Podsjetimo, advokati su stupili u štrajk, odnosno u obustavu pružanja pravne pomoći u ponedjeljak, 24. maja, jer smatraju da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ne treba da se primjenjuje na advokaturu iz razloga što je ona Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći, a ne za pružanje usluga.

Prethodne sedmice na konferenciji za medije koju je organizovala Advokatska komora istaknuto je da advokati ne traže nešto što im ne pripada.

Inače, Odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore, podrazumijeva se i zabrana ulaska i boravka u prostorije sudova, tužilaštava, policije i/ili organa uprave, po bilo kojem osnovu.

U dopuni Odluke objavljenoj u petak dodaje se da advokati ne mogu pristupati i službama javnih izvršitelja i notara, osim ukoliko se radi o prisustvu u ličnom svojstvu.

Nepoštovanje predmetne Odluke smatra se težom povredom dužnosti advokata što u krajnjem može značiti brisanje iz registra advokata.

U izjavi za DN predsjednik Komore Begović potvrdio je da je u prvoj sedmici štrajka pokrenut disciplinski postupak protiv troje advokata, a za prethodna tri dana zvanični podaci još nijesu dostupni.

Međutim, on navodi da je Advokatska komora objektivno zadovoljna poštovanjem Odluke.

“Ogroman broj advokata je ustao, i objektivan stav Komore je da smo zadovoljni poštovanjem Odluke Upravnog odbora” istakao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još