Bez kovid potvrda u vjerskim objektima i sportskim događajima na otvorenom, dozvoljene posjete u UIKS-u

 Bez kovid potvrda u vjerskim objektima i sportskim događajima na otvorenom, dozvoljene posjete u UIKS-u

Izvor: Gov.me/S.Matić

Dozvoljavaju se posjete licima koje su smještene u ustanovama socijalne dječije zaštite, kao i osobama u ZIKS-u uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata.

Shodno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji Vlada je donijela mjere koje važe od sjutra do 17. marta – saopštio je direktor IJZ-a Igor Galić.

Kada je u pitanju posjeta osobama u ZIKS-u, neophodno je fizička pregrada, zabranjenm je kontakt sa tim licima.

U sportskim objektma se dozvoljava prisustvo publike do trećine broja sjedišta uz kovid potvrde i razmak od dva mjesta.

Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima na otvorenom, bez kovid potvrde uz jedno mjesto razmaka.

Ukida se kovid potvrda u vjerskim objektima uz poštovanje epidemioloških mjera.

Ukida se obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama dječije i socijalne zaštite da, nakon odmora, poslodavcu dostavljaju negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji.

Galić je kazao da je broj oboljelih u prethodne dije sedmice manji za oko 50 odsto, kao i broj preminulih u odnosu u prethodne dvije sedmice. Istakao je da je epidemiološka situacija najbolja u posljednjih par mjeseci.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da je posle sedam mjeseci broj pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi  u padu i trenutno ih je 17. Kada je u pitanju broj hospitalizovanih u ostalih zdravstvenim ustanovima u Crnoj Gori, taj broj iznosi 66.

– Usled ovakvih okolnosti zatvorili smo staru medicinsku školu, oslobodili smo glavno odjeljenje interne klinike koje se adaptira. Sada su naši kovid pacijenti smješteni ili u infektivnoj klinici ili u dijelu interne klinike koja se ne renovira – kazala je ona.

Specijala bolnica Brezovik, kako kaže, nema potrebu više da bude kovid bolnica, jer se tamo nalaze dva pacijenta.

Radulović je kazala da ukoliko se ovakva situacija nastavi,KCCG će ubrzati svoj rad. Ona je apelovala na pacijente koji imaju zakazane preglede u toj zdravstvenoj ustaonvi, jave ukoliko ne mogu doći na pregleg, kako se ne bi stvarale gužve.

Galić je odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da se kontakti i dalje prate.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još