Bivša poslanica SNP-a kandidatkinja za VDT

 Bivša poslanica SNP-a kandidatkinja za VDT

foto RTCG

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu će na prvoj sjednici koja se održava danas organizovati konsultativno saslušanje kandidatkinje za vrhovnu državnu tužiteljku Danijele Marković, bivše poslanice Socijalističke narodne partije, saznaje Pobjeda iz Skupštine Crne Gore.

U junu dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini Crne Gore u prvom krugu glasanja nije dobila specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, koju je za vrhovnu državnu tužiteljku jednoglasno predložio Tužilački savjet 2019. godine.

Iz Skupštine su za Pobjedu kazali da je predviđeno amandmanom IV stav 2 na Ustav Crne Gore da „ako predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu Skupština u drugom glasanju bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove“.

Marković je, kako je precizirano u njenoj biografiji koja je Pobjedi dostavljena iz Skupštine Crne Gore, diplomirana pravnica, a angažovana je na poziciji sekretarke Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti u Opštini Berane.

Ona se prijavila na konkurs Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca kao Vukčević 2019. godine.

“Tužilački savjet je 16. januara 2020. godine dostavio Skupštini Crne Gore obrazloženi predlog za izbor Lidije Vukčević za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore sa listom kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor vrhovnog državnog. U predlogu je navedeno da uslove za izbor ispunjavaju Lidija Vukčević i Danijela Marković”, naveli su iz Skupštine.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu 26. saziva je na 100. sjednici 30. januara prošle godine, kako su dodali, realizovao konsultativno saslušanje sa kandidatkinjom Lidijom Vukčević, koju je Tužilački savjet predložio za vrhovnog državnog tužioca.

“Skupština Crne Gore, na drugoj sjednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2020. godini 25. juna sprovela je prvo glasanje o predlogu da se za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore izabere Lidija Vukčević. Predlog nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu”, podsjetili su iz Skupštine.

Vrhovno državno tužilaštvo je u v. d. stanju od oktobra 2019. godine, kada je dotadašnjem vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću istekao mandat. Tužilački savjet odredio je da će on biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca od tada.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još