Bivša pregovaračica: Izigravanje EU partnera može imati posljedice

 Bivša pregovaračica: Izigravanje EU partnera može imati posljedice

Izvor: YT Printscreen

Bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković upozorava da bi svaki pokušaj izigravanja naših evropskih partnera, kao što je to u slučaju predloženih izmjena Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za posljedicu mogao imati ne samo aktiviranje klauzule balansa, već i onemogućavanje korišćenja određenih fondova i slično.

Ona je Dnevnim novinama kazala da nije prvi put da vladajuća većina, od kada je preuzela vlast, prilikom usvajanja zakona koristi prečice i oglušuje se o upozorenja naših evropskih partnera.

“To su učinili i prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i drugo”, ističe Laković-Drašković.

Usvajanje zakona na način koji nagovještava većina, a koji je, kako kaže, postao njen manir pod plaštom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i bržeg ulaska u Evropsku uniju, doveo bi, smatra sagovornica DN “najblaže rečeno, do već najavljenog nazadovanja u pravosuđu i do privremenog zaustavljanja pregovora, odnosno aktiviranja klauzule balansa, a moguće i težih posljedica koje se odnose na onemogućavanje korišćenja određenih fondova i sl.”

“Naime, nije prvi put da vladajuća većina od kada je preuzela vlast prilikom usvajanja zakona koristi prečice i oglušuje se o upozorenja naših evropskih partnera. To su učinili i prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i drug. Dakle, nova vlast se deklarativno zalaže za evropski put, a ignoriše sugestije partnera koji nam pomažu da im se što prije pridružimo”, rekla je Laković-Drašković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još