Bivši radnici Solane tvrde da stečajna uprava radi u korist Eurofonda

 Bivši radnici Solane tvrde da stečajna uprava radi u korist Eurofonda

foto Selver Vuković

Odbijanje Privrednog suda da da pozitivno mišljenje na Plan upravljanja Solanom koju je dostavila opština Ulcinj, bivši radnici Solane ocijenili su kao farsu i potvrdu da stečajna uprava radi isključivo u interesu bivšeg većinskog vlasnika a sadašnjeg stečajnog dužnika – Eurofonda.

            „ Pravi odgovor je prvo došao od predsjednika opštine Ulcinj Ljora Nrekića, kada je izjavio da nije ni očekivao drugi odgovor s obzirom kako je stečajna uprava gazdovala prostorom i firmom“, kazao je član Komisije za izradu Plana upravljanja,  i bivši radnik Solane Saša Mitrović.

Prema njegovim riječima, sve ovo predstavlja smišljenu predstavu od strane bivšeg većinskog vlasnika a sadašnjeg stečajnog dužnika – ZIF Eurofonda.

„ Indikativno je da je dopis poslalo sada nepostojeće ministarstvo (MORT) dva dana prije nego je konstituisana nova Vlada. U dopisu se traži ponovno razmatranje članova Komisije o Planu upravljanja što je farsa, jer je pravi razlog dopisa da Opština zatraži mišljenje stečajne uprave, sudije i upravnika, koji su još ranije iznijeli svoje mišljenje samim tim što nisu ni htjeli da učestvuju u izradi svih dokumenata koje je opština uradila u vezi sa Solanom a na koje su redovno pozivani. Ignorisali su sve pozive“, tvrdi Mitrović, dodavši da su bivši radnici mnogo puta do sada tvrdili i dokazivali, da stečajna uprava- sudija i upravnik, radi po nalogu i za račun stečajnoga dužnika  ZIF Eurofond, te je zato i odgovor stečajne uprave takav kakav je.

izvor MSJA

            „ Mi radnici Solane Ulcinj odgovorno tvrdimo da je stečajna uprava ili kako joj mi radnici tepamo „ stečajna mafija“  glavni krivac što su bivši radnici prvo opljačkani a zatim izbačeni na ulicu i tako dovedeni do prosjačkog štapa. Za svoje tvrdnje imamo materijalne dokaze i više od stotinu svjedoka, bivših radnika Solane Ulcinj. Mišljenja smo da dok god je Blažo Jovanić presjednik Privrednog suda nema sreće za privredu Crne Gore, ona je grobar Crnogorske privrede“, poručio je Mitrović.

            On navodi da su radnici Solane Ulcinj, primjer kako Privredni sud, umjesto da štiti stečajne povjerioce od nezakonitih radnji stečajnog dužnika, postaje saučesnik i pokrovitelj kriminalnih radnji stečajnog dužnika.

„ Kao samo jedan primjer koji se desio u Solani Ulcinj je krađa 20.000 tona soli iz magacina plus jedan milion eura krađe iz blagajne, za koji niko nije odgovarao, iako postoji obimna dokumentacija u ulcinjskom MUP-u, kao i niz materijalnih dokaza u Solani, plus svjedoci, radnici koji su tada radili u Solani“, istakao je Mitrović.

Kako je rekao, posebno ističe vrlo korektnu reakciju MUP-a,ali i otvorenu sumnju da je čitav posao zataškan od strane tužilaštva.

„Tada je stavljena tačka na rad Solane“, istakao je Mitrović.

Radnici od nove vlasti traže, kako ističu, da ispita sve radnje vezane za privatizaciju Solane kao i njen rad u periodu 2005.do 2014. godine, te da pročešlja svu dokumentaciju za period do dana današnjeg .

izvor MSJA

„ Biće to vrlo nezahvalan posao jer je stečajni dužnik, vjerovatno, uz asistenciju stečajne uprave sklonio dokumenatciju, recimo u IZBOR Bar. Mi radnici smo u posjedu još mnogih informacija o nepočinstvu stečajne uprave i stečajnog dužnika, ali ostavićemoto za neki drugi put,“ poručio je Mitrović

IZ OPŠTINE POTVRDILI DA NEGATIVNO MIŠLJENJE UNAZAĐUJE PLANOVE ZA REVITALIZACIJU SOLANE

Da je negativan odgovor stečajne uprave Solane “Bajo Sekulić” I stečajnog sudije na mišljenje Plana upravljanja Solanom, umogome unazadilo planove za upravljanje ovim prostorom, potvrdila je I potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

Ona je istakal da Solana ne smije ostati više ni dana u stanju kakvom jeste, da se mora zaštiti, te da se ne smije dozvoliti da čitavo breme padne na leđa opštine Ulcinj.

Podsjetimo, 2020 godina obilježila je rasprodaju na Solani. Sve je otišlo u staro gvožđe, i što je valjalo I što nije valjalo. Posljednja prodaja desila na samom izmaku godine, kada je stečajni upravnik, po tvrdnjama radnika, prodao novu konzerviranu  pakirnicu, a sve se dešavalo mimo znanja radnika, što nije bio slučaj u ranijim prodajama imovine sa Solane.

izvor MSJA

Pakirnica, koja je kako tvrde rdnici kupljena za 1,2 miliona eura, a prodata za 42 hiljade. Cijenu prodaje potvrdio je i stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Iz Opštine Ulcinj su nakon saznanja iz medija da je pakirnica prodata, poručili da bi je oni kupili za taj novac, da su znali za prodaju

Pročitajte još