Bjeković pokreće postupak da utvrdi jesu li mjerama prekršena prava građana

 Bjeković pokreće postupak da utvrdi jesu li mjerama prekršena prava građana

foto Dan

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković pokrenuće postupak kako bi utvrdio da li je Ministarstvo zdravlja novim mjerama protiv koronavirusa prekršilo ljudska prava, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije. 

On će od Ministarstva zdravlja tražiti da se izjasne o novim propisima koji su usvojeni u ponedjeljak, a dodatno obrazloženi juče na konferenciji za novinare čelnika Ministarstva zdravlja.

“Na osnovu uvida u Naredbu objavljenu u Službenom listu i na osnovu medijskih izvještavanja po ovom pitanju, zaštitnik će pokrenuti postupak po sopstvenoj inicijativi i zatražiti izjašnjenje od Ministarstva zdravlja. Naš postupak u ovom slučaju ne razlikuje se od ranijeg stava kada su u pitanju navedene mjere”, piše u odgovoru zaštitnika.

Ministarstvo zdravlja donijelo je u ponedjeljak veče nove mjere u borbi protiv korona virusa, koje, između ostalog, predviđaju zabranu organizovanja Nove godine i na otvorenom i na zatvorenom, ali omogućava održavanje vjerskih obreda. Ujedno, propisano je i proširenje zabrane međugradskog saobraćaja na praznične dane koji ne padaju u interval vikenda.

Grupa građana pokrenula je odmah zatim peticiju kojom od Vlade Crne Gore traže jednaka prava za sve u doba novogodišnjih praznika.

Ogorčeni su zbog mjera protiv korona virusa koje je Ministarstvo zdravlja objelodanilo jer smatraju da su donešene „samostalno i da je bez ikakvog osnova utvrđeno koja su prava građanima važnija, a koja manje važna“.

“Odluke su donošene ne pitajući građanke i građane šta oni stvarno žele, već očigledno na osnovu nečijeg subjektivnog osjećaja”, navodi se u dokumentu.

Peticijom se od Vlade zahtijevaju izmjene mjera kako bi se građanima Crne Gore omogućilo uživanje elementarnih ljudskih prava, te traže na prvom mjestu ukidanje mjere koja se odnosi na zabranu međugradskog saobraćaja u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još