Blagi zemljotresi česti, nema razloga za strah

 Blagi zemljotresi česti, nema razloga za strah

Izvor: Science World

Serija blagih zemljotresa u Crnoj Gori uslijedila je nakon duže faze seizmičkog zatišja. Riječ je uglavnom o zemljotresima jačine od 1 ili 2 Rihtera, koji su, kako kažu, iz Seizmološkog zavoda, za građane neosjetni.

Manji zemljotresi gotovo svakodnevno tresu crnogorsko tlo u posljednih mjesec. Ipak, razloga za strah nema jer jačina zemljotresa je takva da ih građani čak ni ne osjete.

 “Dnevni broj zemljotresa koji se nisu mogli osjetiti je varirao između dva do 23. To su magnitude 1,2 do 2 to je apsolutno neosjetljivo. Kreću se od 2-3 u toku dana, govorimo sve o zemljotresima koji su na granici osjetljivosti”, kazala je za TVCG Jadranka Mihaljević, direktorica Seizmološkog zavoda Crne Gore.

Iako stručnjaci šalju umirujuće poruke, ipak i sam pomen zemljotresa mnogim građanima unosi nelagodu.

Serija manjih potresa uslijedila je nakon duge faze seizmičkog zatišja.

 “Crna Gora jeste trusno područje, možda smo sada ušli u fazu kada ćemo više osjećati zemljotrese s obzirom da smo imali dugu fazu seizmičkog zatišja velike energije koja se istrošila poslije zemljotresa 1979. godine”, dodaje Mihaljević.

Iako u seizmologiji nema prognoziranja, istorijski podaci govore da na ovim područjima nijesmo imali zemljotrese jače od 4 ili 5 stepeni Rihtereove skale, pa samim tim nema mjesta strahu.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još