Blokada Skupštine odgađa povećanje akciza

 Blokada Skupštine odgađa povećanje akciza

Akcize na cigarete, proizvode od šećera, kakaoa i sladolede, gazirana pića, bezdimne duvanske proizvode, gazirana pića sa dodatkom šećera, pivo i fermentisana pjenušava pića najvjerovatnije se neće povećati od 1. jula zbog aktuelne političke situacije. To je za kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom ovih proizvoda dobra vijest, ali nije za Ministarstvo finansija koje je od povećanja akciza planiralo 16,8 miliona eura prihoda do kraja godine, piše Dan.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), na čijem čelu je Milojko Spajić, predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama dostavilo je Skupštini 14. maja, ali se taj akt nije razmatrao ni na Odboru za ekonomiju, niti je bio na dnevnom redu sjednice Skupštine koja je završena prošle sedmice.

Dosta priče o akcizama u Skupštini je bilo nakon dostavljanja predloga budžeta i veći dio poslanika je ukazivao da to nije dobar potez, te da se lako može desiti da prihodi od akciza padnu, nakon povećanja. Ukazivali su da je takav bio slučaj prije tri godine, kada su povećane akcize na cigarete.

Nakon kritika javnosti, Ministarstvo finansija je sjelo sa privrednicima i neznatno smanjilo akcize u odnosu na prvobitni predlog. To su učinili predlažući amandmane na zakon. Amandmani su Skupštini dostavljeni 1. juna.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Vladimir Joković (SNP) kazao je za Dan da to skupštinsko tijelo još nije razmatralo izmjene i dopune Zakona o akcizama, iako su dostavljene u skupštinsku proceduru 14. maja.

“Sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune Zakona o akcizama nije zakazana. Zakazaćemo je na vrijeme u dogovoru sa Ministarstvom finansija. Ta tačka nije bila na dnevnom redu Skupštine, pa nismo imali ni obavezu da je zakazujemo na tu temu”, rekao je Joković.

Istakao je da će se za usvajanje tog zakona morati sačekati ozbiljan politički dogovor, te da je vrlo teško očekivati da se zakon usvoji i da primjena većih akciza počne od 1. jula.

Vlada je, dakle, povećanje akciza predvidjela Zakonom o budžetu koji je Skupštini dostavila 31. marta. Iz tog akta je javnost i prvi put saznala da se planiraju veće akcize na nekoliko proizvoda, dok su izmjene zakona kojima bi se počele primjenjivati akcize u Skupštinu dostavljene mjesec i po kasnije.

Prošle sedmice je u Skupštini usvojen budžet, ali još nije objavljen u Službenom listu, već je kod predsjednika države na potpisivanje. Dan prije usvajanja budžeta dio poslanika koalicije na vlasti imao je žestok sukob sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je završen odlukom DF-a da bojkotuje rad Skupštine, čime je praktično blokiran rad Skupštine, odnosno Vlada u parlamentu nema većinsku podršku poslanika za bilo koji svoj predlog.

Razgovori predstavnika partija koje čine koalicionu vlast biće održani u četvrtak, ali se teško može očekivati da se u roku od nekoliko dana dođe do dogovora. Posebno što jedan dio partija traži da se promijeni premijer i rekonstruiše Vlada.

Privrednici, koji se bave distribucijom, uvozom i prodajom duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i drugih proizvoda, za koje se povećavaju akcize, ranije su kazali da je nova akcizna politika u godini oporavka od korona krize loše rješenje. Mnogi ekonomisti su ukazivali da povećanje akciza ne mora da znači da će se povećati budžetski prihodi, već da može biti slučaj kao sa povećanjem akciza na cigarete, koje je dovelo do pada prihoda i povećanja sivog tržišta.

Zbog većih akciza negodovali su i potrošači, jer bi to dovelo do povećanja cijena cigareta, gaziranih pića, sladoleda…

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još