Bojanić: Gasi se MA, osnivamo novu avio kompaniju

 Bojanić: Gasi se MA, osnivamo novu avio kompaniju

foto Vlada CG

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da će biti formirana nova nacionalna avio kompanija, a da u skorijem roku možemo očekivati zabranu i stopiranje letova Montenegro Airlinesa.

Bojanić: Što prije razriješiti članove Odbora direktora EPCG

Konferencija je započela drugim temama, naime Bojanić je kazao da je njegov resor poslao zahtjev Vladi da se usvoji predlog da se u što skorijem roku razriješi svih sedam članova Odbora direktora Elektroprivrede.

Razlog je, kako je rekao, nedomaćinsko poslovanje.

Ne možemo donijeti nijednu odluku o MA, a da bude zakonita

Komentarišući situaciju u nacionalnom avio prevozniku MA, Bojanić je rekao da će donositi radikalne odluke.

“Ova Vlada nema roblem sa tim da donosi odluku. Ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana , zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima – zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist MA, a da bude zakonita”, istakao je Bojanić.

On je istakao da se u skorom roku može očekivati  zabrana i stopiranje letova Montenegro Airlinesa.

“Nijesmo časili časa da dođemo do rješenja, ali njega jednostavno nema”, poručio je Bojanić.

On je rekao da ne postoji mogućnost da se dobiju krediti za MA, jer se on ne može vratiti.

Osnivanje potpuno nove kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade, sa potpuno novom strukturom

“Za osnivanje nove kompanije trebaće nam od šest do 8 mjeseci. Učinićemo sve da ona bude formirana do početka sljedeće sezone”, naglaiso je Bojanić.

Krenućemo već sjutra sa formiranjem kompanije,

“Bolje da pretrpimo sad veliki gubitak i da prekinemo sa nezakonitim ponašanjem Vlade Crne Gore prema MA. Ova Vlada se neće nezakonito ponašati po bilo kojoj cijeni”, poručio je Bojanić.

Vujović: Naša isključiva nadležnost je kontrola državne pomoći

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Miodrag Vujović kazao je da ustanove nema nadležnosti da cijeni ulaganje države u bilo koju kompanije, kao ni u kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

“Naša isključiva nadležnost je kontrola državne pomoći. Agencija njenim odlukama ne može da utiče na donošenje konačnih odluka”, naveo je Vujović.

On je dodao da je Agencija 3. septembra donijela rješenja u kojem je navedena hronologija postupanje države u slučaju MA.

Spajić: Radiće se u skladu sa interesima države, tačan bilans biće poznat krajem godine

Ministar finansija, rada i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao da je teška situacija jer će mnogo radnika izgubiti posao.

“Odmah smo formirali radnu grupu koja će formitati novu nacionalnu avio-kompaniju. Ne bih sad o budžetu da pričamo, ali već smo planirali izdatke biće odvojena sredstva. Radna grupa će odmah analizirati prošlo poslovanje MA, i vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države”, naveo je Spajić.

Spajić je dodao da će tačan bilans biti poznat na kraju godine.

“Indikativno je bilo da je prošlim zakonom bilo omogućeno da se nekim kreditorima vrati glavnica prije operativnih troškova. Prvi put čujem da se to može desiti po korporativnim poslovanju. Mnogi će morati da odgovaraju za što se svim kreditorima vratio novac a kompanija ne može da leti”, kazao je Spajić.

Spajić je rekao da se ne bi mogla formirati nova avio kompanija da nije bilo emisije obveznica (zaduživanja) od 750 miliona eura. 

Zaustavljanje rada MA i njegov stečaj koštaće državu 50-ak miliona

“Svjesni smo da će zaustavljanje rada MA i njegov stečaj koštati državu 50-ak miliona, ali veliku žabu treba progutati odmah. Za MA ne postoji nijedan jedini zakonit način da ga spasimo”, dodao je Bojanić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je pojasnio da je na današnjoj sjednici postavljeno pitanje da li je Agencija pravovremeno reagovala.

“Zbog čega je Agencija čekala toliko dugo da donese rješenje? Upravo zbog završnih mjerila koja se tiču poglavlja 8, koje je posljednje otvoreno, mi smo dužni, kao Vlada, da postavimo pitanje o reakciji Agencije, ali nikakva odluka nije donesena”, kazao je Milatović.

Vujović je dodao da je sve rađeno po zakonu. 

EK traži da se ispita pomoć MA-u

Niskobudžetna avio kompanija Rajaner je uputila zahtjev Evropskoj komisiji EK da ispita da je li MA dobio više od 43 miliona eura državne pomoći.

“Evropska komisija je uputila zahtjev Agenciji da se pokrene postupak i utvrdi da li su ti navodi tačni”, rekao je Vujović.

Bojanić je rekao da je pismo Rajanera stiglo 4. decembra.

Uradiće sve da bi zadržali slotove MA

Na pitanje da li Vlada može da traži stečaj, Spajić je ponovio da su Vladi vezane ruke i da će kompanija odlučiti kroz koju proceduru će da prolaze.

Spajić je istakao da će kao Vlada uraditi sve da nova kompanija naslijedi slotove MA i nastavi sa profitabilnim linijama.

“Ta kompanija mora biti održiva, nećemo praviti kompanije radi uhljebljenja ljudi. Moramo doći do nekog rješenja za slotove”, istakao je Spajić. 

Na pitanje novinara da li će Vlada uvesti stečaj MA, Spajić je odgovorio negativno.

“Osnivanje kompanije ne košta, država očekuje da se taj kapital vrati. Troška će biti nula, a investicija zavisno od procjene, mi smo ostavili 30 miliona u budžetu. Vodićemo se linijom održivosti, mi kao Vlada moramo da branimo novac građana”, istakao je Spajić.

Dodao je da će svi blagovremeno biti obaviješteni o proceduri oko stečaja. 

“Imovine u MA nema, praktično je sve očerupano”, kazao je ministar. 

Na pitanje da li postoje državne garancije za kompaniju, Spajić je odgovorio da je Ministarstvo finansija dobijao veoma šture informacije iz državnih preduzeća.

“Već imamo neke mjere za januar”, dodao je ministar. 

Bojanić: Kompletan rad će biti podvrgnut kontroli

Na pitanje novinara ko je kriv za stanje u Montenegro Airlinesu i ko će da odgovara, Bojanić je kazao da će kompletan rad biti podvrgnut kontroli. 

“Vlada je sve gurala da premosti jedne izbore, druge izbore, da bi fakturu ispostavila nekoj drugoj vlasti. Mi ubiramo plodove njihovog nerada, ovo liči na višegodišnji marifetluk, a tome je došao kraj. Mi ćemo, kao nova Vlada, pratiti prvi ceh, ali nećemo ga platiti da ne ispitamo ko nam ga je ostavio”, odgovorio je ministar kapitalnih investicija. 

“Što se tiče avio-industrije, ovo je posljednji trošak koji će Crna Gora da plati. Ovdje se pravi duboki rez sa ovom praksom u Crnoj Gori”, dodao je Spajić. 

Učesnici konferencije su Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija, Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja i predstavnici kompanije Montenegro Airlines i Agencije za zaštitu konkurencije

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još