Borovinić Bojović: Idemo sigurnim koracima ka postizanju kolektivnog imuniteta

 Borovinić Bojović: Idemo sigurnim koracima ka postizanju kolektivnog imuniteta

Prvi mjesec masovne imunizacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori obilježili su impozantni rezultati, a iza njih stoji ozbiljan rad cjelokupnog zdravstvenog sistema, ocijenila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovna imunizacija u svim crnogorskim opštinama počela je 4. maja, a Borovinić Bojović je za portal covidodgovor.me rekla da je veoma zadovoljna postignutim.

“Rezultati rada do sada su potpuno jasni i činjenični. Imamo 20 odsto stanovnika koji su potpuno vakcinisani i 30 odsto građana koji su primili prvu dozu vakcine“, pojasnila je Borovinić Bojović, dodajući da se ti procenti odnose na odraslu populaciju zbog toga što se maloljetne osobe ne vakcinišu.

Ministarka zdravlja smatra da moramo uzeti u obzir činjenicu da je masovna vakcinacija u Crnoj Gori počela prije mjesec, a u većini evropskih zemalja znatno ranije.

To nas, kako je kazala, ipak nije spriječilo da zabilježimo bolje rezultate od onih u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Bugarskoj.

“A ono što je još važnije jeste da su naši rezultati veoma slični rezultatima Francuske, Austrije i Njemačke, gdje je potpuno vakcinisanih između 16 i 20 odsto“, naglasila je Borovinić Bojović.

Govoreći o dostizanju kolektivnog imuniteta, ona je objasnila da takozvani imunitet krda ne čine samo vakcinisani, nego i oni koji su preležali bolest.

Ministarka zdravlja je rekla da smo do sada u Crnoj Gori zabilježili oko 100 hiljada slučajeva koronavirusa, odnosno onih koji su preležali bolest, ali je taj broj svakako još veći.

“Sigurno postoje i oni koji su preležali COVID-19, ali su bili asimptomatski ili su bili sa blagim slikama, pa uopšte nisu ni detektovani. Oni takođe ulaze u procenat kolektivnog imuniteta“, precizirala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, cilj zdravstvenih vlasti bio je da do početka ljetnje turističke sezone imamo 30 do 35 odsto vakcinisanih, što smo praktično na pragu da postignemo.

“Idemo sigurnim koracima ka postizanju kolektivnog imuniteta“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je pohvalila građane za sve do sada učinjeno i apelovala na one koji se nisu vakcinisali da to urade što prije.

“Svaka vakcina je bezbjedna, efikasna i sigurna. Vakcinacijom će zaštiti sebe i zdravlje čitave nacije, a da uz sve to ne zaborave na određeni stepen opreza još neko vrijeme, kako bismo se svi zajednički vratili onom starom dobrom stilu života koji smo imali prije koronavirusa“, poručila je Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još