Borovinić Bojović: Veliki izazovi postkovid perioda

 Borovinić Bojović: Veliki izazovi postkovid perioda

foto: Medicalcg

Iako borba sa pandemijom koronavirusa još traje, iako bilježimo značajno poboljšane epidemiološke uslove, ono što zasigurno sada znamo, a to potvrđuju i brojne studije i naučna istraživanja, jesu evidentne posljedice i zdravstveni izazovi koje donosi postcovid period, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, otvarajući Postcovid simpozijum: „Izazovi medicine u borbi sa virusom COVID 19“, koji se u organizaciji časopisa Medical, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, od 25. do 27. marta održava u Budvi.

Ministarka je upozorila da sa sigurnošću ne možemo reći da je pošast zvana Covid 19 potpuno iskorijenjena, te da iskustva koja ovih dana dolaze iz nekih zapadnih zemalja, pozivaju na dodatni oprez.

„ Svjedoci smo da je ovaj virus, primarno respiratorni, pokazao sposobnost nevjerovatno razarajućeg učinka na sve organe i organske sisteme i moguće trajno narušio njihove osnovne funkcije. Vjerujem da će naučna zajednica, u prvom redu medicinski profesionalci, u vremenu pred nama imati ozbiljan zadatak kako bi na pravi način zaštitili zdravlje populacije, posebno onih ljudi koji su bili pogođeni COVID 19 infekcijom“ poručila je dr Borovinić Bojović.

Ona je naglasila kako već sada možemo biti sigurni da ćemo se suočiti sa posebnim izazovom brige o mentalnom zdravlju, jer je, kako je navela, dvogodišnji period, karantinski uslovi, kao i sve nepoznanice koje su pratile pandemiju od samog početka, donio ozbiljne negativne psihološke uticaje koji mogu uzrokovati simptome posttraumatskog stresa, depresiju i anksioznost.

„ Ovome nas uče i lekcije iz prethodnih pandemija i nacionalnih kriza. Tako se globalna epidemija SARS-a iz 2003. dovodi u vezu sa porastom broja samoubistava za 30 odsto među svjetskom populacijom starijom od 65 godina. Gubitak posla i finansijske teškoće tokom globalne ekonomske krize iz 2008. godine, takođe, se povezuju sa dugotrajnim propadanjem mentalnog zdravlja“, istakla je ministarka zdravlja.

Pored posljedica po mentalno zdravlje, prema njenim riječima, poseban izazov za zdravstvene sisteme biće kardiovaskularna, neurološka, ali i imunska oboljenja, te da zbog svega navedenog, crnogorski zdravstveni sistem u narednom periodu ima ozbiljan zadatak da da adekvatan odgovor na narastajući izazov borbe sa postcovid oboljenjima i posljedicama koje utiču na zdravlje ljudi.

Borovinić Bojović je kazala da je Klinički u saradnji sa Ministarstvom razradio strateški pristup i uspostavio tretman za pacijente koji imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije nakon preležane COVID infekcije. 

„Želim da podsjetim da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom ”Dr Simo Milošević” u Igalu omogućilo postcovid rehabilitaciju za pacijente sa težim oblikom oboljenja uzrokovanog virusom COVID 19, te da je do sada to pravo iskoristilo 128 pacijenata. Vlada Crne Gore je za ovu namjenu opredijelila milion eura. Na ovaj način, ali i strateškim pristupom koji podrazumijeva višemilionsku nabavku savremene medicinske opreme u svim zdravstvenim ustanovama, te do sada najvećim povećanjem plata zaposlenim u zdravstvu, jasno smo iskazali nedvosmislenu namjeru da ulaganjem u zdravstveni sistem pokažemo da ova ulaganja nisu trošak već investicija u zdravlje, a svi dobro znamo da zdravlje nema cijenu“, poručila je dr Borovinić Bojović.

U radnom dijelu simpozijuma ministarka zdravlja predstavila je strategije resora za naredni period, naglašavajući da je poseban akcenat stavljen na prevenciju i liječenje hroničnih nezaraznih bolesti, koje su, kako je saopšteno, globalno i kod nas najčešći uzrok obolijevanja i umiranja i poručila da je zdravstveni sistem u potpunosti posvećen obezbjeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još