Brajović: Potvrđeno prisustvo delta soja važno upozorenje za nacionalne vlasti

 Brajović: Potvrđeno prisustvo delta soja važno upozorenje za nacionalne vlasti

izvor MINA

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je bilo samo pitanje trenutka kada će delta soj biti laboratorijski potvrđen i u Crnoj Gori, u postojećim okolnostima kada raspoloživi podaci upućuju da se ovaj soj virusa brzo kreće i da je postao dominantan gotovo na nivou čitavog regiona Evrope i vrlo je intenzivne socijalne interakcije.

Ona je upozorila da svako odsustvo nacionalnog jedinstva u borbi protiv SARS KoV 2 virusa nosi živote i urušava zdravlje građana, kao osnovni kapital održivog razvoja i oporavka društva.

“Laboratorijski potvrđeno prisustvo delta soja važno je upozorenje za nacionalne vlasti o potrebi rekalibriranja javno-zdravstvenih mjera, kako bi se prekinuo lanac prenošenja infekcije i usporila transmisija. I sada, kao i od prvih dana pandemije, odgovorno ponašanje građana predstavlja važnu determinantu koja oblikuje trajektoriju obolijevanja i umiranja od kovida-19. Ne treba zaboraviti, ‘peglanje’ epidemijske krive nije stvar evolucije virusa i pandemije, već rezultat zajedničkog napora građana i vlasti”, istakla je Brajovićeva.

Poručuje da osim poštovanja osnovnih mjera, uključujući nošenje maske, izbjegavanje gužvi i boravaku zatvorenom, neadekvatno ventiliranom prostoru i održavanje higijene ruku, veoma je važno intenzivirati aktivnosti na planu vakcinacije protiv kovida-19, posebno u prioritetnim populacionim grupama u populaciji starih lica, zdravstvenih radnika, osoba sa hroničnim oboljenjima.

“Virus ne bira. Više puta smo se do sada u to uvjerili. Obolijevaju mlade osobe i umiru naši sugrađani prije kraja očekivanog trajanja života. To su nenadoknadivi gubici i za porodicu i društvo u cjelini. Sve su ovo razlozi zašto mlade osobe koje su socijalno vrlo aktivne moraju da pokažu punu odgovornost prema sebi i društvu i da se vakcinišu naglašava”, Brajovićeva.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još