Brajović: Sprema se oluja sa omikronom

 Brajović: Sprema se oluja sa omikronom

izvor Ministarstvo zdravlja

Iako je epidemiološka situacija bolja, to može biti samo privid, jer nam je omikron zakucao na vrata i po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije sprema nam se nova oluja, kazala je šefica Kancelarije SZO u Podgorici, Mina Brajović.

Činjenica je da je epidemiološka situacija povoljnija, ali po parametrima SZO je i jako složena.

“Jer Crna Gora je na trećem novou transmisije, a najveći nivo je četiri”, kazala je ona u emisiji Link Radija Crne Gore.

Smatra da je poboljšanje situacije možda čak i prividno i da treba biti oprezan.

“Omikron nam je pred vratima i zato bih uputila apel i građanima i kreatorima politika koji pokušavaju da održe normalnim socijalni i ekonomski život da imaju u vidu da nam se sprema nova oluja”, kazala je ona.

Ona je istakla da Svjetska zdravstvena organizacija u jednom dijelu zadovoljna reakcijom Crne Gore tokom epidemije.

“Ali, fakat je, kada pogledamo mortalitetnu statistiku das u brojke nešto što je iznad prosjeka na nivou Evrope i zapadu Balkana, ali moramo da imamo u vidu činjenicu da je ta statistika je rezultanta nekoliko faktora. Ona nije rezultanta toga da li naše bolnice uspješno sprovode liječenje pacijenata, već konglomerat faktora, a jedan od faktora koja utiče na tu krivu je svakako vakcinacija”, kazala je ona.

Istakla je da je svakako dokazano da je mortalitet manji u zemljama gdje je stopa vakcinacije veća.

Imajući u vidu predstojeće praznike, ona kaže da je pogoršanje epidemiološke situacije očekivano.

Istakla je da se omikron širi poput požara.

“Laboratorijski je potvrđeno prisustvo omikrona u 38 evropskih država od 53. Vrlo vjerovatno je da osobe koje su bile vakcinisane ili koje su se oporavile nakon kovida mogu da budu inficirane i reinficirane. Toliko se brzo širi da se broj inficiranih duplira na dva i po”, kazala je Brajović.

Dodala je da je najčešći međđu omladinom i da se javlja sa blagim simptomima, kašalj, glavobolja, groznica i slično, u 90 odsto slučajeva.

“Razlog za zabrinutost je što je to novi soj koji ima preko 40 mutacija”, kazala je ona.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još