Bratić najavila izmjene kriterijuma za dodjelu zvanja nastavnika, slijedi revizija školskih programa

 Bratić najavila izmjene kriterijuma za dodjelu zvanja nastavnika, slijedi revizija školskih programa

Izvor: Gov.me

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) programom rada za 2021. godinu planira da izvrši reviziju nastavnih planova i programa i usaglašavanje gradiva sa rezultatima i metodologijama PISA testiranja i drugih provjera znanja učenika, piše Dan.

Crnogorski učenici su na PISA testiranju 2018. godine zauzeli 52. mjesto među 79 država.

U dokumentu “Prioriteti i mjere za sprovođenje programa rada u 2021. godini” navodi se da su neki od zadataka izmjena sistema dodjele unaprijeđenih zvanja nastavnika i dodjela nagrada iz Fonda za kvalitet i talente i formiranje platforme za ogledne časove po predmetima i razredima.

“Biće izvršena redukcija vaspitno-obrazovnih ishoda i ishoda učenja predmetnih programa u uslovima onlajn nastave usled pandemije virusa kovid-19, kao i revizi ja nastavnih planova i programa na osnovu pristiglih primjedbi od različitih ciljnih grupa, usaglašavanje predmetnih programa s rezultatima i metodologijama PISA, PIRLS, TIMSS, eksterne i interne nacionalne provjere znanja, uz sagledavanje međunarodne uporedivosti”, navode u Ministarstvu.

Planiraju uspostavljanje saradnje resora za kulturu i prosvjetu kroz organizovanje kulturnih aktivnosti (npr. koncerti, pozorišne i filmske predstave i edukacija) u školama.

U planu je i saradnja resora za sport i prosvjetu kroz popularizaciju sporta u školama (posjete predstavnika sportskih saveza školama), kao i saradnja resora za nauku i prosvjetu kroz promovisanje nauke i istraživačkog učenja u školama.

Iz resora kojim rukovodi Vesna Bratić najavljuju i unapređivanje sektora za kreativne industrije i Odjeljenja za međunarodnu saradnju u okviru resora za kulturu.

Predviđena je i podrška nastavnicima (strukovnim udruženjima nastavnika, nastavnicima na nivou škole) u pisanju projekata, kao i promjena sistema organizacije Škole u prirodi i sistema organizacije takmičenja učenika.

Najavljeno je i formiranje Razvojnog centra Crne Gore u koordinaciji sa drugim ministarstvima i sa univerzitetima.

Prema programu rada, biće nastavljene aktivnosti na restauraciji dijela nepokretne kulturne baštine, kao i na digitalizaciji bioskopa i adaptaciji i sanaciji sportskih sala.

Planiraju i da riješe dugogodišnje infrastrukturne probleme u objektima u kojima se obavljaju djelatnosti koje su u njihovoj nadležnosti, uz stvaranje boljih materijalno-tehničkih uslova za boravak djece u školama i vrtićima.

Pokrenuće akciju da svaki učenik ima kompjuter

Kao jedna od prioritetnih aktivnosti u ovoj godini planirano je i pokretanje akcije „Svaki učenika da ima kompjuter”.

Prošlu školsku godinu obilježio je prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim ustanovama od 16. marta 2020. godine. Tako je već 23. marta počela primjena novog koncepta nastave na daljinu.

“Realizacijom tog projekta obezbijeđen je kontinuitet nastavnog procesa i učenicima je omogućeno sticanje novih znanja, odnosno produbljivanje već usvojenih, kao i razvijanje vještina”, podsjetili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još