Bratić sprema smjenu 1.000 direktora i pomoćnika škola

 Bratić sprema smjenu 1.000 direktora i pomoćnika škola

izvor gov.me

Poslanici opozicije kritikovali su tokom rasprave u Skupštini izmjene Opšteg zakona o obrazovanju kojim je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić, predviđena smjena preko 1.000 dirketora i pomoćnika direktora obrazovnih ustanova, piše Dan.

Poslanici su tražili da školski odbori biraju direktore škola, a ne ministar prosvjete.

Većina poslanika je saglasna sa izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju kojim je predviđeno da se svim osnovcima omoguće besplatni udžbenici.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da je cilj izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju politički revanšizam, a ne unapređenje izbora direktora škola.

“Ovo je neviđena čistka preko 1.000 direktora i pomoćnika direktora. Ovaj zakon se usvaja da bi se smijenili svi direktori škola. Ovaj progon niko nikad nije radio. Niko se na ovako brutalan način nije obračunavao sa toliko ljudi, dajete legitimitet budućoj vlasti da isto to radi, da smijeni one koje ste vi doveli na ovakav način. Nije interes Crne Gore da se ćeramo svake četiri godine. Prethodna Vlada je za pola godine izmijenila set sistemskih zakona, uvela novi model studija na fakultetima, uveli smo engleski jezik od najranijih razreda. Šta je prvih pola godine”, kazao je Šehović.

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da se škola u Spužu redovno koristi za sastanke Demokratske partije socijalista i da je predhodno rukovodstvo resora odlučivalo o kadriranju u sistemu.

“Danas se suočavamo sa nizom problema, politizacija školstva, užasno loš položaj prosvjetnih radnika, nedostajuća strategija razvoja obrazovanja. Moramo se ozbiljno pozabaviti obrazovanjem kako bi se vratilo povjerenje u škole”, kazao je Bojović.

Poslanica DF Branka Bošnjak kazala je da su većina dirketora partijski postavljeni i da se dešavalo da kupuju lične karte pred izbore.

“Nijesam za revanšizam, ali do sada niko nije regaovao na bezbroj negativnih inspekcijskih nalaza, nezakonite odluke direktora, političko angažovanje. Svi profesori su pod pritiskom prethodne vlasti ućutali i nijesu ukazali na loš položaj. Bila je ugušena i kritička misao na fakultetima, studenti su upali u apatiju, iako su trebali da reaguju i traže promjene kako bi imali bolje uslove za obrazovanje”, rekla je Bošnjak.

Poslanica URE Božena Jelušić kazala je da treba uvesti da Nastavničko vijeće daje mišljenje o predloženim kandidatima zbog čega će podnijeti amandman. Jelušić je istakla da je obrazovni sistem do sada bio vlasništvo jedne partije.

“Potrebna nam je decentralizacija obrazovnog sistema. Postavlja se pitanje zbog čega i prije izmjena zakona nijesu smijenjeni određeni direktori zbog propusta u radu i političkih angažovanja. Smatram da je naophodno da škole i lokalne samuoprave daju konačnu riječ o izboru direktora škola. Stigao nam je i predlog Sindikatau kome traže da jedan njihov predstavnik bude dio školskog odbora kako bi mogli da učestvuju u odlučivanju i predstavljaju zaposlene”, kazala je Jelušić.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković kazala je da u odnosu na one direktore škola kojima nije istekao mandat, ovim predlogom zakona nije moguće ukinuti im funkciju.

“U istom zakonu stoji norma da mu prestaje dužnost istekom mandata. Na djelu imamo klasični politički revanšizam, ono što ste zamjerali DPS-u vi radite još gore, gazite i kršite zakone. Ovo ovako ne može, trebali ste da uskladite članove zakona, a samo je bitno da se razriješe postojeći kadrovi. I nećemo dozvoliti da se djeca zloupotrebljazaju u političke svrhe. Šta očekivati od ove ministarke prosvjete koja ne priznaje crnogorsku državu, naciju, jezik… Ona treba da nam vrši izbore direktora škola? Samo neka pripazi kako će ih izvršiti”, rekla je Vuksanović Stanković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još