Bratićkin resor podnio prijavu protiv Čirgića: “Pjevali skaradne pjesme i gađali kamenicama”

 Bratićkin resor podnio prijavu protiv Čirgića: “Pjevali skaradne pjesme i gađali kamenicama”

izvor FOS media

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podnijelo je juče krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnana Čirgića i N.N. lica, zbog incidenta koji se dogodio tokom protesta na Cetinju 8. marta, saopšteno je Danu iz tog resora.

Čirgić je u ponedjeljak saopštio da protest organizuju zbog kašnjenja isplate sredstava za dva mjeseca iz budžeta.

On je tvrdio da su bili isprovocirani od strane predstavnika tog resora Dragana Koprivice, koji im je slao poljupce.

 Učesnici protesta, piše list, gađali su kamenicama Koprivicu i službenike ministarstva, zbog čega je morala da reaguje policija.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je, kao što je i najavljeno, podnijelo krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv Adnana Čirgića i N.N. lica u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti za prekjučerašnja dešavanja na Cetinju”, ističu iz ministarstva.

Oni podsjećaju da je grupa lica predvođena dekanom Čirgićem izvršila upad u prostorije resora za kulturu na Cetinju sa namjerom da izazovu incidente.

“Okupljeni su, uz pjevanje skaradnih pjesama i neprimjereno skandiranje zasuli kamenicama ovu instituciju, vrijeđajući i zastrašujući zaposlene, uz očigledno nepoštovanje epidemioloških mjera. Nakon verbalnog napadauslijedio je protivpravni upad u prostorije ministarstva, ustanovu koja ima status kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Ovakvo ponašanje nedostojno akademske zajednice necivilizacijski je čin i predstavlja neprimjeren napad na državne institucije. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjimauredno izmirilo zarade zaposlenima na ovom fakultetu i da dekan FCJK svjesno obmanjuje javnost iznoseći neistine na račun ministarstva, pritom tvrdeći da se planira ukidanje ovog fakulteta”, kažu iz ministarstva.

Čirgić je kazao da je krivična prijava samo jedan od pokušaja diskreditacije fakulteta i onih koji pružaju otpor nacionalnoj izdaji.

“Neka sud odluči šta smo to krivo učinili, a šta su oni učinili za crnogorsku kulturu i državu”, istakao je Čirgić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još