Brzo odluka o Montenegro Airlinesu

 Brzo odluka o Montenegro Airlinesu

foto qov.me

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da će pad ekonomije u ovoj godini biti vjerovatno iznad 15 odsto. Iako je, kako kaže, ekonomska neizvjesnost velika, smatra da je najgori period iza nas, prenosi portal RTCG. 

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti vjerovatno iznad 15 odsto”, kazao je Milatović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je naveo pad ekonomije je najvećim dijelom prouzrokovan pandemija korona virusa, ali i dijelom greškama prethodne vlade.

“Tu prije svega mislim na upravanje granicama”, kazao je Milatović.

Podsjeća da smo za prvih devet mjeseci zabilježili pad turističke aktivnosti za oko 85 odsto, dok su Hrvatska i Albanija imale značajno manji pad.

“Čini mi se da je najgore iza nas”, ističe Milatović.

Dodaje da duboke posljedica sigurno postoje.

“Ali mislim da će ova Vlada kroz nekoliko poteza pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini onda svakako da se ta aktivnost koja je bila 2019. vrati do kraja 2022.”, naveo je Milatović.

Ipak ministar kaže da je neizvjesnost ogromna.

“Šta god da se desi pokretanje određenih strukturnih reformi je neohodno i one su temelj ne samo brzog oporavka nego i vraćanja zemlje na stazu održivog ekonomskog razvoja” , poručio je Milatović.

Cilj je, kaže. praviti zeleni i inkluzivniji ekonomski razvoj.

Ponovio je da privrednici mogu očekivati subvencije i za decembar.

“Paraleno sa tim radimo sa osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je Milatović i dodao da na tome radi međuresorni tim.

Vjeruje da će nart paketa biti spreman već nakon praznika.

“Nama je ključno da u 2021. vratimo turiste”, kazao je Milatović i dodao da je za 2021. cilj ostvarenja turističke privrede na nivou od 55 i 60 odsto.

“Nama je cilj da vratimo turiste iz regiona”, kazao je Milatović i dodao da u vremenima krize ljudi uglavnom putuju u države koje su im poznate.

“Ja mislim da je Crna Gora destinacija za sve”, ističe ministar i dodaje da ne treba da idemo iz jednog ekstrema u drugi.

Brzo odluka o MA, o Aerodromima u prvom kvartalu naredne godine

Ministar je naveo da je priča o Montenegro erlajnsu teška, te da riječ o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se MA održi da se nađe bolje rješenje upravo u smislu turista. Vjerujte nama je izbor veoma limitiran”, naveo je Milatović i dodao da postoji nekoliko opcija.

“Odluka mislim da će biti vrlo brzo, ona mora da se donose”, zaključio je Milatović.

Govoreći o Aerodromima CG, Milatović je kazao da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat u koncesije.

“Mislim da je to dobar put, ali mi kao Vlada ćemo bolje izanalizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to se odrediti”, kazao je Milatović i odluku o Aerodromima najavio za prvi kvartal naredne godine.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još