Bulajić o ostavci: Nijesam mogao da spriječim ustavni puč

 Bulajić o ostavci: Nijesam mogao da spriječim ustavni puč

izvor Pobjeda

Dogovorom o formiranju manjinske vlade definitivno je srušena dosadašnja parlamentarna većina a izborna volja birača je prekrojena, kazao je Strahinja Bulajić obrazlažući ostavku na mjesto potpredsjednika i poslanika u parlamentu navodeći da neće uvažiti zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine kao ni Kolegijuma predsjednika.

Bulajić je kazao da je dobio ahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore.

-Taj zahtjev je potpisan od strane šefova klubova poslanika – Miloš Konatar u ime kluba Crno na bijelo, Danijel Živković – klub DPS-LP, Dragan Ivanović u ime kluba Socijalističke narodne partije, Raško Konjević, u ime kluba SDP – albanska koalicija Jednoglasno i Kenana Strujić Harbić – u ime kluba Bošnjačke stranke, što znači da se ovim potpisima potvrđuje formiranje nove skupštinske većine od najmanje 46 poslanika. Očigledno je da je ova skupštinska većina suprotna iskazanoj izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima. Prekomponovanjem skupštinske većine, na ovaj način, stvoren je ustavno-pravni presedan koji će vremenom, bojim se, postati pravilo- naveo je Bulajić.

Tvrdi da je na dužnosti v.d. predsjednika Skupštine, zajedno sa kolegama iz kluba poslanika DF-a, u domenu svojih mogućnosti, zastupao sam i štitio izbornu narodnu volju saopštenu 30.08.2020.

-Na žalost, u tome nijesam uspio. Sada je već, bar se nadam, svima jasno da je razlog tome i što se ovdje ne radi tek samo o pukoj unutar političkoj borbi. Ovdje se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju. Tu mislim i na veliku krizu u istočnoj Evropi i uticaju NATO alijanse kao nezaobilaznog faktora i inspiratora svih značajnijih kriza u svijetu, pa i kod nas.

Svjedoci smo gotovo dvomjesečnih pritisaka na mene, zbog navodnog nezakazivanja prve sjednice proljećnog zasijedanja Skupštine, a na kojoj je po sili Poslovnika morala da se nađe tačka – izbor predsjednika Skupštine- naveo je Bulajić.

Tim zahtjevom, dodao je, sada je to svakome potpuno jasno, sami priznaju da su tek danas valjda završili njihove dogovore i da su dva mjeseca jalovih pregovora o prekrajanju izborne volje pokušavali da zataškaju napadima na mene.

-Vjerujem da je svakome jasno da do danas, a na to sam i ranije ukazivao, nije ni postojala istinska i iskrena inicijativa za zakazivanje sjednice u ovom redovnom zasijedanju. Uz put da primijetim nešto što nije vrijedno komentara, a to je navodno zalaganje za posebnu sjednicu Skupštine sa premijerskim satom i poslaničkim pitanjima, gdje bi valjda postavljali pitanja Vladi, kojoj su isti oni izglasali nepovjerenje, odnosno, odlazećem premijeru kome u decembru prošle godine, dok je imao puni kapacitet, nijesu htjeli da postave niti jedno pitanje. Isto tako, ne zavređuje posebno komentarisanje navodna briga o ekonomskom stanju Crne Gore i njenih građana od političkih partija koje su do nedavno ekonomski urušavale Crnu Goru, nekažnjeno krčmili njene resurse, lično se bogatili, zloupotrebljavali položaj, poručujući da bi navodno jednim plenarnim zasijedanjem riješili sve nedaće njihove ukupne vladavine, krize u Ukrajini i, moram reći, ne baš dobrog projekta odlazeće Vlade, a koji se zove „Evropa sad“- naveo je Bulajić.

Kako je kazao, sve što je novouspostavljena parlamentarna većina uradila u protekla dva mjeseca, uključujući i pokušaje da me dezavuišu kao političara, ali i kao čovjeka, kako god to nekome zvučalo, u stvari, predstavljalo je dezavuisanje sistema i ustavno-pravnog poretka, sa jednim i krajnjim ciljem, da se na vanustavan način i bez izbora poraženi subjekti na parlamentarnim izborima vrate na vlast.

-Naum su ostvarili i zbog, meni nerazumljivog, odustajanja od izvornih izbornih principa određenih političkih subjekata sa izborne liste „Za budućnost Crne Gore“. S druge strane, drugi dio skupštinske većine, po mom sudu, prosto nije htio, ili nije bio spreman, ili prosto nije bilo želje za konkretnim dogovorom, ili za konkretnim zajedničkim aktivnostima. Iskreno, veoma žalim zbog svega toga.

Šta god dopiralo do vas, važno mi je da to saopštim – zastupao sam i štitio izbornu narodnu volju potpuno u skladu sa slovom Ustava i zakona, ali i sa svojom savješću. Ali je i istina da nijesam mogao da spriječim ono što mi se dešavalo pred očima, ali i pred očima čitave javnosti. Možda se neko i neće složiti sa mnom, ja to nazivam – ustavni puč. Mislim da je stvar samo u tome, ko to hoće i želi da vidi – vidjeće, ali je izgleda neuporedivo lakše samo okrenuti glavu, po pravilu – zbog nekog sitnog interesa- kaže Bulajić.

Smatra da je formiranjem nove skupštinske većine, ponavljam – brutalno je zgažen član 2 Ustava.

-To je i jedan od razloga kada može mirne savjesti da se kaže – bavljenje politikom u Crnoj Gori postalo je besmisleno. Ako je krajnji cilj projekta, a očigledno jeste – uvođenje besmisla u politički život crnogorskog društva, za sada su uspjeli, kako zainteresovani domaći politički subjekti, tako i tzv. međunarodna zajednica- dodao je.

Podsjetio je da kazao da će sjednicu Skupštine odmah zakazati, ukoliko se dogovor o formiranju nove Vlade postigne u okviru postojeće skupštinske većine, ili, ako to izostane, ukoliko se postigne dogovor o tzv. tehničkoj Vladi, koja bi imala ograničeno trajanje, koja bi imala jasno precizirane zadatake i koja bi utvrdila i jasno definisala datum vanrednih izbora, što bi, ocjenjuje, bilo čisto, ali i pošteno rješenje u ovoj situaciji.

-Na žalost, očigledno je da nije ispunjeno ništa od očekovanog, što bi bar ukazalo da je skupštinska većina ipak proizvod izborne volje. Naprotiv, ovim je i definitivno srušena postojeća skupštinska većina i to predstavlja udžbenički primjer prekrajanja izborne volje birača. Iz tog razloga, ostaću dosledan do sada više puta saopštenom stavu i neću uvažiti zahtjev koji bi se odnosio na zakazivanje sjednice Skupštine, ali ni Kolegijuma predsjednika. Imajući sve ovo u vidu, odlučio sam:

Saglasno čl. 23 Poslovnika o radu Skupštine, a zbog činjenice da nijesam uspio da odbranim izbornu narodnu volju i sve ono što definiše član 2 Ustava, podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore 27. Saziva.

Saglasno članu 61 Poslovnika o radu Skupštine i članu 87, tačka 1 Ustava, zbog ličnih razloga, podnosim ostavku na mjesto poslanika 27. Saziva i vraćam poslanički mandat Novoj srpskoj demokratiji, odnosno koaliciji Demokratski front.

Na kraju, želim da se zahvalim na bezuslovnoj podršci svim dobronamjernim i svim onim koji su od početka znali o čemu se zapravo radilo svih ovih dana- zaključio je Bulajić.

U slučaju podnošenja ostavke, prema poslovniku Skupštine potpredsjedniku prestaje funkcija danom održavanja sjednice na kojoj je podnio ostavku, odnosno na prvoj narednoj sjednici Skupštine, ako je ostavku podnio u vremenu između dvije sjednice.

Bulajić od 1. marta, kada je počelo redovno zasjedanje, nije htio da zakaže sjednicu parlamenta poručujući da će to učiniti kad doskorašnja skupštinska većina dogovori rješenje krize vlasti.

Prva tačka nove sjednice, nakon smjene bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečiča, trebala bi da bude izbor novog rukovodioca parlamenta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još