Četvoro mrtvih nakon upada u Kongres, 52 uhapšenih

 Četvoro mrtvih nakon upada u Kongres, 52 uhapšenih

Izvor: Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola kako bi spriječile Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 sati. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gdje se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters.

Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno.

Konti je rekao da su pronađene dvije cijevne bombe u sjedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti nije želio da identifikuje ženu koju je policajac pogodio i ubio, ali je rekao da su još tri osobe preminule zbog “hitnog zdravstvenog stanja”.

U neredima je povrijeđeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano.

Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja.

Kongres SAD nastavio je sjednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsjedničkih izbora 3. novembra, koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola – simbola američke demokratije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još