CG da bude zadovoljna stepenom vakcinacije

 CG da bude zadovoljna stepenom vakcinacije

Crna Gora i njeni građani mogu biti zadovoljni stepenom vakcinacije, kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović. Ukazala je da smo još uvijek u akutnoj fazi pandemije i da je oprez još uvjek potreban.

Brajović je gostujući u Jutarnejm programu Televizije Crne Gore kazala da brojke najviše govore same za sebe.

“Jer ako vidimo broj i procenat vakcinisanih u Crnoj Gori a sa druge da je oko 11% prosjek obuhvata prve doze u zemljama srednjeg nivoa razvoja gdje spada i Crna Gora da je prosjek u regionu Evrope koji obuhvata 53 zemlje oko 20% mislim da su to razlozi da Crna Gora i njeni građani budu zadovoljni”, kazala je Brajović.

Ona je čestitala nacionalnim vlastima i građanima na odgovornom odnosu prema imunizaciji koja je okosnica čitavog nacionlanog odgovora na Kovid-19.

Brajović je istakla da je svi morao da budemo svjesni činjenice da smo i dalje u akutnoj fazi pandemije.

“Moramo da budemo oprezni, moramo da vodimo računa, da budemo disciplinovani, poštujemo mjere, da svi radimo na tome da ta vakcinacija što brže teče i što veći procenat populacije bude vakcinisan da se ne bi desilo da nas svijetlo na kraju tunela zaslijepi”, kazala je Brajović.

O preporukama da se u Crnoj Gori maske nose i na otvorenom i zatvorenom, Brajović kaže da sve zemlje imaju pravo da suvereno donose odluke. “Bitno je da one budu utemeljene na procjeni rizika”, dodala je.

Kada je predstojeća tutristička sezona u pitanju Brajović preporučuje da zemlje primjenjuju mjere ali da vode računa da one budu koncipirane na način da vode minimalnom ograničavanju međunarodnog saobraćaja.

“Vakcinacija ne smije da bude preduslov za putovanje i preporuka je da iako zemlje uvode neke dodatne preporuke kada je riječ o međunarodnom saobraćaju da odluke budu koncipirane na procjeni rizika što podrazumijeva da se vodi računa o destinaciji i osnovne informacije o vama, da li ste bili testirani, da li imate simptome i na temlejo toga da donosi odluke”, kazala je Brajovi i podsjetila da SZO nije za uvođene vakcinalnih pasoša već za digitalne sertifikate kao platformu za konsolidaciju osnovnih informacija o građaninu i preporučila građanima da odluku o putovanju donose pažljivo.

Svjetska zdravstvena organizacija, kako je kazala Brajović, u potpunosti podržava stav i odluke Vlade Crne Gore i njenu akciznu kada su duhavanski proizvodi u pitanju.

“Jer to je mjera koja prije svega čuva zdravlje i nosi zagarantovane benefite kada je riječ o očuvanu zdravlja jer znamo da je duvan jedini zakonom dozvoljen proizvod koji ubija 50% onih koji ga koriste i da je u suštini generator čitave poplave epidemije kardiovaskularnih oboljenja i malignih obioljenja”, kazala je Brajović.

Ona je podsjetila na brojne studije koje su pokazale da su to mjere, u smislu fiskalne politike, koje donose zagarantovane ekonomske benefite i tu su, dodaje i politički benefiti jer je to nešto čime se ubrzava proces EU integracija.

SZO je, kaže Brajović, spremna da podrži i lidersku ulogu Crne Gore među zemljama Zapadnog Balkana kada je riječ o efiksnoj kontroli duvana.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još