CGO: Krivokapićeva Vlada dodijela 274 počasna državljanstva, srušen rekord

 CGO: Krivokapićeva Vlada dodijela 274 počasna državljanstva, srušen rekord

Foto: UGC

Vlada Crne Gore dodjelom počasnih državljanstva u tekućem mandatu srušila je sve prethodne rekorde, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Naime, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donijelo 273 rješenja u 2021. i jedno u 2020. godini.

-Tako je Vlada za 13 mjeseci rada više nego uduplala ono što je bio rekord prethodne Vlade, koja je za 11 mjeseci 2020. godine dodijelila 115 državljanstava.

Početkom ove godine, CGO se obratio MUP-u tražeći pristup informacijama koje se odnose na broj dodijeljenih počasnih državljanstava za period od 7. decembra 2020. do 1. januar 2022. godine. Za nepunih 13 mjeseci, dodijeljena su čak 274 državljanstva. Osim za 10 za koje ne postoje podaci o predlagu,svi prijedlozi za dodjelu državljanstva MUP-u su dostavljeni od strane predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića- navodi se u saopštenju.

Iz CGO su naveli da je dominantan broj dodijeljenih državljanstava je po Programu ekonomskog državljanstva, a zatim se kao razlozi navode sportski, naučni, ili neki drugi interes države, uz napomenu da ima i onih rješenja koja ne sadrže osnov dodjele državljanstva.

-CGO podsjeća da je od početka primjene Zakona o državljanstvu,odnosno od 2008. do kraja 2020. godine dodijeljeno ukupno 390. Sa novim podacima,do 1. januara 2022. godine, taj broj je dostigao cifru od 664 počasna državljanstva- navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još