Crna Gora dobija Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu, nove mjere od petka

 Crna Gora dobija Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu, nove mjere od petka

ilustracija

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv korona virusa. Podsjećamo da je najavljeno da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Nacionalna digitalna COVID potvrda, po uzoru na EU digitalni COVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sljedeće podatke:

1)        Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa;

2)        Datum i vrijeme negativnog PCR testa na COVID19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);

3)        Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4)        Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati);

Ministarstvo zdravlja implementira ovaj projekat u saradnji i zahvaljujući UNDP-ju.

Kako se koristi i gdje se preuzima Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Digitalna COVID potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više, od gore navedenih uslova, digitalna COVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se provjerava Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Korišćenje digitalne COVID potvrde je jednostavno.

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od COVID19 infekcije i brzi antigenski test. Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

Digitalna COVID potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom.

Status stranaca u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni COVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste kojI posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u našoj državi.

Ukoliko stranci nijesu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Šta se dobija Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom?

Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi. Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori.

U procesu povezivanje sa EU

Ovo je prva faza implementacije nacionalne digitalne COVID19 potvrde. Sljedeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedjelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom.

Postupak uvođenja dokumenta EU digitalne COVID potvrde zahtjeva od države da se ispune formalni i tehnički preduslovi kako bi država mogla započeti sa izdavanjem potvrda koje su interoperabilne sa svim drugim državama ovog.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još