Crna Gora dobila treće zaštićeno morsko područje – Park prirode Stari Ulcinj

 Crna Gora dobila treće zaštićeno morsko područje – Park prirode Stari Ulcinj

Foto: MEPG

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici proglasila treće zaštićeno morsko područje – Park prirode Stari Ulcinj, čime su postignuti važni nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

– Kao i u slučajevima parkova prirode „Platamuni“ i „Katič“, Park prirode Stari Ulcinj je predložen za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta, a posebno onih vrsta i staništa koje su značajne za zaštitu, u prvom redu vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama – saopšteno je MEPG.

Proglašenjem i ovog zaštićenog područja u moru, površina zaštićenih područja u Crnoj Gori se u 2021. godini uvećala za 4.764,7 hekatara.

– Posebnu zahvalnost dugujemo Institutu za biologiju mora iz Kotora, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP Morsko dobro, NVO i civilnom sektoru, kao i UNEP-ovom projektnom timu GEF-ovog projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“, i svim stručnjacima koji su učestvovali u izradi Studije zaštite – dodaje se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još