Crna Gora i EU digitalni COVID sertifikat: Pod ovim uslovima ćemo slobodno putovati

 Crna Gora i EU digitalni COVID sertifikat: Pod ovim uslovima ćemo slobodno putovati

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Riječi ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović, koja je 30. septembra poručila da će crnogorsko zdravstvo biti dio EU i prije zvaničnog prijema, potvrdio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Crna Gora je finalizovala sve procedure da bi se povezala sa sistemom Digitalnog COVID sertifikata EU. To znači da će crnogorski državljani već od 24. decembra, kako očekujemo, moći slobodnije da putuju u zemlje EU, saopštio je Aleksandar Sekulić generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

“Uskoro očekujemo da bude završena i aplikacija, a u međuvremenu, svaki državljanin Crne Gore koji je vakcinisan Fajzer i Astra Zeneka vakcinom (i sve ostale koje priznaje EMA) moći će, uz prikaz QR koda sa potvrde koju može koristiti i u papirnoj i elektronskoj formi, slobodno prelaziti granice EU”, kazao je Sekulić.

Podsjeća javnost da je Ministarstvo zdravlja, radi ravnopravnog tretmana svih imunizovanih građana, ranije obezbijedilo besplatne PCR testove u svrhu putovanja svim građanima koji su vakcinisani Sinofarm i Sputnjik V vakcinom jer se, u okviru EU digitalnog COVID sertifikata, priznaje PCR test koji je urađen u Institutu za javno zdravlje čiji su nalazi međunarodno sertifikovani.

“Važno je da građani znaju da je EU digitalna potvrda validna 14 dana od posljednje doze vakcine. PCR test je validan 72 sata, a brzi antigenski test 48 sati. Građani koji su preboljeli COVID 19 i kojima je prošlo više od 10, a manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa takođe ispunjavaju uslov za slobodno korišćenje EU digitalnog COVID sertifikata”, istakao je on.

Izrada digitalnog EU covid sertifikata implementira se u okviru projekta “E-usluge i digitalna infrastruktura” koju implementira UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, a finansira Evropska unija.

“Ovo je prilika da zahvalim svim kolegama iz zdravstvenog sistema, ali i UNDP-ju bez čije predane podrške ne bismo ostvarili ovako značajan cilj. Moram napomenuti i ulogu tima ministarke Tamare Srzentić koji je bio i ostaje naš saborac od prvog dana”, naveo je Sekulić

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još