Crna Gora ispunjava uslove za ulazak na zelenu listu EU: Sada sve zavisi od svih nas

 Crna Gora ispunjava uslove za ulazak na zelenu listu EU: Sada sve zavisi od svih nas

izvor Ministarstvo zdravlja

Prvi put od jula 2020. godine kada je Evropska unija i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za naše državljane, naša država sada ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca. Da li će tako biti – zavisi od svih nas. To je poruka ministarke zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.

„U tom smislu vas informišem da Crna Gora od nedjelje, 19. juna ispunjava uslove propisane od strane Evropskog centra za prevenciju bolesti (ECDC) za uvrštavanje naše države na zelenu listu Evropske unije. Ukoliko Crna Gora i u narednom periodu bude nastavila da održava dosadašnji rezultat u borbi protiv epidemije ili čak i dalje da unapređuje epidemiološku situaciju, mi se nadamo da bismo kada EU, početkom jula bude ažurirala “zelenu listu” mogli da budemo dio nje. To bi za naše građane značilo da, poslije otprilike godinu, mogu da putuju bez ograničenja uz, naravno, poštovanje eventualnih posebnih uslova svake države članice“, navela je ministarka zdravlja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Institut za javno zdravlje Crne Gore svakog dana prijavljuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji broj novootkrivenih slučajeva korona virusa, broj preminulih i broj testiranih. Takođe, Institut za javno zdravlje svakog utorka, kroz Evropski sistem za nadzor (TESSy), prijavljuje broj datih vakcina po starosnim grupama i opštinama. Na osnovu svih ovih podataka, Evropska unija odlučuje o tome koja će se država naći na zelenoj listi.

Evropski centar za prevenciju bolesti propisuje da je nužno ispuniti jedan od dva propisana uslova:

1. Da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 75, i da je procenat novopozitivnih na testiranju ispod jedan odsto;

Ili:

2. Da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 50, i da je procent novopozitivnih na testiranju ispod četiri odsto.

„U tom kontekstu, obavještavam vas da je, u periodu od 6. juna do 19. juna 2021. godine, čentrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika 39,55 i ta vrijednost je ispod 50 prvi put od septembra 2020. godine. U isto vrijeme, procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u posljednje dvije sedmice je 1,49. To znači da, po oba parametra, trenutno ispunjavamo uslove za uvrštavanje na “zelenu listu” EU.  Svjesni smo, međutim, činjenice da se lista ažurira na dvije nedjelje. Crna Gora će nastaviti redovno, tačno i istinito da izvještava o stanju u našoj zemlji“,  objasnila je ona.

„U tom kontekstu, kada dođe vrijeme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a mi i dalje budemo ispunjavali propisane uslove, nadamo da će EU ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup Crne Gore u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji. U nastojanju da postanemo dio EU, poštujemo evropska pravila, nadajući se da ćete prepoznati naš trud i naša zalaganja“, kaže dr Borovinić Bojović.

Bez suštinskih napora, kaže ona, nema suštinskih pomaka.

„Kao ministarka zdravlja, zahvaljujem svakoj državi članici EU i svim međunarodnim organizacijama na dosadašnjoj i budućoj pomoći Crnoj Gori. Naš uspjeh je uspjeh i svih vas koji ste kontinuirano i nesebično bili na raspolaganju Crnoj Gori i pomagali joj kao svome. Odajem priznanje i građanima Crne Gore koji su besprijekorno odgovorili zajedničkom zadatku: otključavanju Crne Gore i povratku što je više moguće, nekadašnjem životu, životu prije korone. Crna Gora, za razliku od ranijeg perioda, sada živi, radi i zarađuje. To je bio naš cilj koji smo, zahvaljujući građanima, i postigli“, zaključila je ona.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još