“Crna Gora kasni sa nabavkom vakcina, ali i suočavanjem sa teorijama zavjere”

 “Crna Gora kasni sa nabavkom vakcina, ali i suočavanjem sa teorijama zavjere”

izvor FOS media

Crna Gora je prilično zakasnila sa nabavkom vakcina protiv virusa korona, strategijom vakcinacije ali i edukacijom građana o značaju imunizacije, te suočavanjem sa antivakserskim lobijem i teorijama zavjera, ocijenila je za Dan epidemiolog Milena Popović Samardžić.

Ona kaže da smo mi mala država i da se vakcinacija može prilično brzo sprovesti.

“Kasnimo u nabavci vakcina, ali vrijeme čekanja možemo ispuniti intenzivnijom kampanjom, promovisanjem vakcina i pojašnjenjem razlika između dostupnih vakcina”, objašnjava Popović Samardžićeva.

Ona navodi da se teorije zavjere i antivakserski lobi mogu zaustaviti jedino otvorenošću i edukacijom, te ne treba biti „ekspertski nadobudan“, već odgovarati na svako pitanje ma koliko ono djelovalo banalno.

“Kovid 19 je RNK virus koji je sklon mutaciji, samim tim je opasniji. Što više dopustite cirkulaciju virusa više ste izloženi riziku da sa svakom transmisijom mutira, jer su mikrobi pametni i nalaze način da prežive. Zato vakcinaciju treba sprovesti što prije, da bi se te mutacije spriječile. Za koliko ćemo biti vakcinisani zavisi od nas, naravno, to jest koliko ćemo biti organizovani. Izrael je za kratko vrijeme vakcinisao 40 odsto populacije”, ističe ona.

Popović Samardžićeva kaže da imate i one koji urušavaju kredibilitet i dovode u pitanje vakcinaciju.

“Srbija ima doktora Nestorovića, koji otvoreno govori protiv vakcina i mnogi ga smatraju za stručnjaka. Zato treba u istu prostori ju da sjednu oni koji su za vakcinu i koji su protiv nje i da ukrste argumente, a ne da imamo medijska prepucavanja. Ne treba se igrati sa životima ljudi, jer vrlo bi bilo značajno da znamo koliko je ljudi po drugi put dobilo koronu, jer znam slučaj čovjeka koji je prvo imao blage simptome, a kada se drugi put razbolio, preminuo je. Nama trebaju objektivni podaci i zašto Institut za javno zdravlje to ne iznosi, drugo je pitanje. Mi kasnimo u nabavci vakcina, strategiji i kampanji. Ljudima se mora objasniti kako stvari funkcionišu da bi se izgradilo povjerenje”, poručuje Popović Samardžićeva.

Dodaje da Crna Gora ima problem jer nema laboratoriju za kontrolu ljekova, pa zato mora da čeka nalaze iz drugih država i Evropske unije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još