Crna Gora proširila sankcije Asadovom režimu, na spisak dodat šef diplomatije

 Crna Gora proširila sankcije Asadovom režimu, na spisak dodat šef diplomatije

Izvor: AP Opis: Fajsal Mekdad

Crna Gora pridružila se odluci Savjeta Evropske unije iz januara ove godine o uvođenju dodatnih sankcija protiv pojedinaca i organizacija iz Sirije povezanih sa režimom predsjednika Bašara al Asada.

Ovom odlukom Savjeta EU na spisak je dodata jedna osoba kao i osam pravnih lica, institucija i organizacija bliskih režimu u Damasku, navedeno je u deklaraciji visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

Na spisku ličnosti pod sankcijama našao se novi šef diplomatije i bivši stalni predstavnik Sirije pri Ujedinjenim nacijama, Fajsal Mekdad.

Crna Gora će uskladiti svoju nacionalnu politiku sa odlukom Savjeta EU, što je Brisel pozdravio.

Članice Evropske unije su od 2011. godine uvodile sve širi paket sankcija protiv sirijskih vlasti, uključujući zabranu uvoza i izvoza oružja i robe dvostruke namjene koja se može koristiti protiv stanovništva, ograničavanje finansiranja pojedinih kompanija i infrastrukturnih projekata, limitiranje investicija u oblastima trgovine, finansija i transporta, zamrzavanje bankovnih računa u inostranstvu itd.

Pored naše države isti stav sa EU zauzele su Sjeverna Makedonija, Albanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još