Crna Gora uvela sankcije za pet država

 Crna Gora uvela sankcije za pet država

Izvor: European Council

Nova Vlada Crne Gore, od formiranja 4. decembra prošle godine, uvela je sankcije za pet država, prateći spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije (EU), piše Dan.

Prema podacima sa zvaničnog internet sajta Savjeta EU, Crna Gora se usaglasila sa pet spoljnopolitičkih deklaracija, kojima su uvedene restriktivne mjere, odnosno sankcije Rusiji, Bjelorusiji, Venecueli, Siriji i Kongu.

Pitanje usklađivanja spoljne politike EU i Crne Gore definisano je obavezama iz poglavlja 31 u pregovorima o pridruživanju, a Crna Gora je do sada uglavnom prihvatala spoljnopolitičke odluke evropskog saveza.

Na sajtu Savjeta EU može se naći izjava visokog predstavnika u ime Unije o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama protiv Konga.

Navodi se da je 10. decembra prošle godine Savjet EU usvojio Odluku kojom je obnovio postojeće restriktivne mjere do 12. decembra ove godine i izmijenio spisak pravnih i fizičkih lica koja podliježu tim mjerama.

“Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj odluci Savjeta”, ukazano je u saopštenju.

Te mjere su, kako se pojašnjava, uvedene zbog kršenja ljudskih prava u toj afričkoj zemlji.

Slične deklaracije donijete su i kada su u pitanju Bjelorusija i Venecuela, i navodi se da je Crna Gora podržala takve odluke.

U decembru je objavljeno da je Crna Gora podržala i nastavak evropskih sankcija Rusiji, zbog dešavanja na Krimu. Krajem januara, Crna Gora je podržala i zajedničku izjavu EU o dešavanjima na Krimu.

Prema toj izjavi, najoštrije se osuđuje jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta aktima agresije ruskih oružanih snaga od februara 2014. godine i nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji.

“Što nećemo priznati. EU ostaće posvećena potpunoj primjeni svoje politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija usklađuju se sa ovom izjavom”, navedeno je u saopštenju na sajtu EU.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još