Crna Gora uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom

 Crna Gora uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom

foto Selver Vuković

Crna Gora je uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom, poručeno je na radionici Upravljanje plastičnim otpadom-Borba protiv zagađenja mora.

Radionici, koju su organizovali Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije-TAIEX i Opština Budva, su prisustvovali predstavnici javnih institucija, lokalnih samouprava, lokalnih javnih preduzeća i nevladinog (NVO) sektora uključeni u oblast upravljanja otpadom.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, direktor direktorata za ekologiju Ministarstva urbanizma i ekologije Dušan Bugarin je poručio da 89 odsto otpada u more dolazi sa kopna, dodajući da je zato neophodno pristupiti izgradnji regionalnih deponija.

– Crna Gora ove godine očekuje usvajanje novog plana upravljanja otpadom i formiranje nadzornog organa koji če vršiti superviziju tretmana otpada u skladu sa inviranim zakonskim regulativama – kazao je Bugarin.

Slađana Gvozdenović Nikolić iz Instituta za biologiju mora, je ukazala na zabrinjavajuće podatke o stepenu zagađenosti mikroplastikom, u istraživanju Instituta u saradnji sa kolegama iz Italije, Albanije i Hrvatske kroz fondove i instrumente EU.

Gvozdenović Nikolić je naglasila da je neophodno preventivno djelovanje, kampanje podizanja svijesti o smanjenju plastičnog otpada ali i o potrebi efikasnije međuopštinske i regionalne saradnje, kao i snažnijoj povezanosti državnih i lokalnih institucija.

Ona je ocijenila da jedan od ključnih problema Crne Gore jeste nedostatak reciklaže i nepostojanje kvalitetnih politika za stimulaciju reciklaže.

Šef odjeljenja za strategije i politike Agencije za upravljanje otpadom Flandrije, Kristof Delater naglasio je da je jedan od ključnih uspjeha Belgije u upravljanju otpadom bio uticaj na smanjenje proizvodnje otpada u domaćinstvima, kroz legislativu ali i kampanje u koje su bili uključeni i građani.

– U Belgiji su opštine odgovorne za tretman otpada iz domaćinstava. Njihov uspjeh u odnosu na EU regulative ogleda se upravo u međuopštinskoj saradnji, odnosno kontinuiranom radu na uspostavljanju kvalitetnog procesa komunikacije – rekao je Delater.

Štefan Trdan iz Instituta za vode Slovenije, objasnio je značaj prikupljanja podataka vezanih za upravljanje otpadom i način na koji opštine treba da upavljaju tim podacima.

Trdan je učesnicima konferencije ukazao na potrebu stalne edukacije, čime bi, kako smatra, akcija bila usmjerena na trajne i održive rezultate.

Šefica odjeljenja za praćenje morskog otpada u Ministarstvu ekologije Ivana Stojanović je ponovila potrebu čvršćeg uvezivanja svih institucija, ali i potrebe da se u tu saradnju aktivno uključi NVO sektor.

U saopštenju se kaže da je, na poziv Komiteta regija, Evropska Komisija 2018. godine pokrenula pilot šemu tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX) za podršku lokalnim vlastima u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kako se navodi, od prošle godine, TAIEX podrška je proširena na sve zemlje Zapadnog Balkana.

– Inicijative će se posebno fokusirati na teme usklađene s prioritetima i implementacijom Evropskog Investicionog Plana – kazali su iz EU Info centra.

Oni su dodali da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku uniju i Komisiju.

– Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan će mobilisati do devet milijardi eura iz EU fondova za investicije u oblastima kao što su transport, energija, zelena i digitalna tranzicija – kazali su iz EU Info centra.

Oni su dodali da će to će stvoriti održivi rast i nova radna mjesta.

Kako su poručili, strateška podrška TAIEX-a lokalnim vlastima dopuniće tu investiciju, pomažući lokalnim vlastima u njihovim naporima da poboljšaju upravljanje otpadom, digitalizuju administrativne procedure, podrže zapošljavanje i još mnogo toga.

Iz EU Info centra su kazali da je “Upravljanje plastičnim otpadom/Borba protiv zagađenja mora” u skladu sa Zelenom agendom i uslugama u oblasti zaštite životne sredine a Opština Budva je jedan od aplikanata koja se smatra najznačajnijim.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još